Auktion av stulen bok från Stockholms universitetsbibliotek stoppas

Stockholms universitet har nyligen fått besked om att en stulen raritet från universitetsbiblioteket nu är återfunnen. Att boken var borta fick biblioteket inte reda på förrän det uppmärksammades i samband med en auktion.

Boken New-Englands Rarities Discovered dök upp på Sotheby’s auktionsverk, som la ut boken till försäljning på sin hemsida. Men nu stoppas auktionen efter att det visat sig att boken egentligen tillhör Stockholms universitetsbibliotek, det rapporterar tidningen Universitetsläraren. Wilhelm Widmark, över­bibliotekarie på Stockholms universitets­bibliotek, säger till Universitetsläraren att biblioteket inte visste att boken var stulen.

– Faktum är att vi inte visste att boken var stulen. Men när vi fick veta det och att vi kan få tillbaka den så kändes det bra, säger Wilhelm Widmark.

Boken som är en raritet från år 1672 handlar om faunan och floran in New england i USA och har ett uppskattat värde mellan 100 000 - 200 000 kronor. Framöver kommer Universitetsbiblioteket att förvara boken i en så kallad raritetskammare med betydligt högre säkerhet än där den förvarades när den försvann någon gång innan 1998.