Studentkår i Uppsala tar till hårdhandskarna - anmäler universitet till högsta instans

Källa: www.uu.se

Uppsala universitets förenade studentkårer (UUFS) har riktat en UKÄ-anmälan till sitt eget universitet, vilket Ergo var först att rapportera om.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är en statilig myndighet som bland annat granskar högre utbildning vad gäller kvalitet, användning av resurser samt utövar juridisk tillsyn. I det sistnämnda ingår anmälningar som man kan skicka in – ifall att man tycker att ett lärosäte har brutit mot lagen.

En anmälan till UKÄ är allvarligt. De hanterar inte ärenden om man inte redan vänt sig till den högsta beslutande instansen på sitt lärosäte. Från UKÄ:s hemsida:

“Diskutera i första hand problemet med din lärare. Om det inte hjälper, kan du exempelvis vända dig till den lärare som är kurs- eller programansvarig. Löser sig inte problemet, kan du vända dig till prefekten (eller motsvarande chef). Om problemet trots detta inte löser sig, har du slutligen möjlighet att vända dig till rektorn. Om du inte har använt dig av den möjligheten att lösa problemet, kommer UKÄ inte att utreda din anmälan.”

Studentkåren UUFS har i det här fallet redan diskuterat detta med rektor. Konflikten som uppstått rör sig om på vilket sätt man ska välja in studentrepresentanter till universitets högre instanser. Universitetet skickade tidigare ut ett förslag på remiss för att samla in synpunkter på riktlinjer för val av ledamöter till deras områdes- och fakultetsnämnder. Dessa instanser ansvarar över sina respektive vetenskapsområden men även resursfördelning mellan institutioner.

I förslaget fanns inte studenter representerade i församlingarna, detta klargjordes i en skriftlig motivering från rektor Anders Hagfeldt, där han ansåg att:

“…de två processerna bör löpa parallellt, vetenskapsområdena tar hand om valet av sina representanter och studenterna tar hand om valet av sina…”

Studentkåren UUFS är inte nöjda med detta, och menar att det är viktigt för dem att studenter utgör en likvärdig del av beslutsinstanserna. Detta speglades i deras remissvar, som hänvisade till studenters rätt till representation i högskolelagen. Eftersom universitetet valde att inte ta detta i beaktning valde kåren att ta ärendet vidare till UKÄ.

Ergo sökte kommentar från rektor Anders Hagfeldt, som valde att inte kommentera UKÄ-anmälan. Rektorsassistenten hänvisar till den skriftliga motiveringen och menar att man nu måste låta processen inom UKÄ ha sin gång.

Även #studietid har sökt rektorn för kommentar, som avböjer att kommentera ärendet just nu.

Carl Housten