Här är planen för Allhuset – Lantis blir kontor

Restaurang Lantis ska flyttas till entréplan, enligt universitetets beslut. Foto: Jennifer Snårbacka

Restaurang Lantis flyttar ner ett plan, samtidigt som man bygger kontorsplatser. Det står klart efter att universitetsdirektören nu fattat beslut om Allhusets framtid.

I mitten av november fattade universitetsdirektören vid Stockholms universitet beslut om vad som ska hända med Lantis och Allhuset på campus Frescati. Byggnaderna har under lång tid stått tomma, förutom restaurang Lantis och bokhandeln som för tillfället huserar där.

Vi tillför liv i huset, vi kommer flytta in människor genom att skapa arbetsplatser och skapa ett flöde där fler anställda och studenter rör sig i byggnaden, säger Jens Dahlman, sektionschef på fastighetsavdelningen.

Rent konkret är planen att restaurang Lantis ska få mindre utrymme och flyttas ner till entréplan, där en stängd datasal för tillfället finns. Restaurangen, på våning två i Lantis, kommer bestå av kontorsplatser till största del.

I den inledande behovsdialogen föreslogs en större yta bestå av studieplatser, men nu har man minskat på den ytan.

Vi ser ett behov av studieplatser. Men det är tekniska begränsningar i byggnaden vilket gör att det antagligen inte går att dela av där det var tänkt. Gränsen mellan kontorsplatserna och studieplatserna styrs av de tekniska förutsättningarna. Det är alltså inte en vilja att minska studieytorna utan det beror på tekniska förutsättningar, säger Dahlman.

Oklart vilka som flyttar in

Det blir alltså till största del kontorsplatser för SU-anställda. Vilka, mer exakt, som kommer flytta dit är än så länge inte helt fastslaget. Men, Dahlman nämner att kontorsytorna kommer bli en “nyckel” i lokaloptimeringsprojektet.

Akademiska hus (hyresvärden red. anm.) planerar en stamrenovering av Södra husen. Det kan då bli aktuellt att tömma en huskropp, en gissning är att man tar en huskropp om året. Så för att kunna lägga det pusslet kan verksamheten i de husen mellanlanda i Allhuset, säger Dahlman.

Stamrenoveringen kan komma att påbörjas om cirka två år, tror Dahlman.

Enligt det initiala förslaget skulle Allhusets andra våning bestå av lika delar kontorsytor och studieplatser. Nu blir den största delen kontorsytor (orange färg i bild). Foto: Stockholms universitet

Mer service

På entréplan i Allhuset, som nu huserar Akademibokhandeln, kommer man att utöver restaurangen rusta upp studieytorna och bygga till fler serviceytor.

Det är Akademiska hus del, så SU kommer inte hyra de delarna utan de kommer skötas av Akademiska hus. Det de vill bevara är bokhandeln, målet är också att få in en kaféverksamhet och en kioskvariant. Syftet med det är att öka inflödet till byggnaden, säger Dahlman.

Rotundan kommer enbart att rustas upp, men kommer även i fortsättningen vara ett utrymme för studentevenemang, såsom det varit hittills. Exakt hur upprustningen kommer att se ut kan Dahlman inte säga.

Så långt har vi inte tittat, men det handlar primärt om att uppdatera för evenemangsmöjligheter. Vi ska behålla studentfunktionerna och puben till exempel ska bevaras. Så det blir i stort sett samma funktion som idag.

Renovering påbörjas i höst

Efter att detta beslut tagits så har en förstudie inletts för att konkretisera exakt vilka funktioner man vill ha. När förstudien är klar ska den lämnas till Akademiska hus, som kan påbörja ombyggnationen.

Ambitionen är att vi ska komma igång till hösten. Det kommer ta cirka ett till ett och ett halvt år av arbete och vara klart slutet av 2025, säger Jens Dahlman.

Upphandling av entreprenörer har därmed inte börjat än. Vad upprustningen kommer kosta för SU är fortfarande oklart.

De stora kostnadsposterna kommer hamna på Akademiska hus, såsom flytt av restaurangen, serviceutbudet, allt det är AH:s ansvar och det kommer SU inte finansiera. Upprustningen av av ytskiktet i befintliga studieplatser och i Rotundan räknar vi som normalt underhåll.

Huruvida upprustningen kommer leda till en högre hyra för SU är också okänt.

Per kvadratmeter kommer den säkert att öka, men vi går samtidigt ner i antalet kvadratmeter vi hyr. Så det bör inte påverka den totala hyresnivån stort, men det är svårt att säga exakt vad påverkan blir.

Jennifer Snårbackacampus