SUS vill sänka priset på kaffe – kan bli fyra kronor billigare i månaden

SUS kårstyrelse föreslår att SUS ska budgetera 300 000 kronor till att sänka priset på kaffe och/eller mat för medlemmarna. Foto: Sofi Röjlar

Kårstyrelsen vill se billigare mat och kaffe på campus. Därför föreslår de att SUS ska budgetera 300 000 kronor för det ändamålet – något som skulle kunna resultera i att medlemmarna generellt får fyra kronor mer i plånboken varje månad.

I budgetförslaget till kårfullmäktige föreslår kårstyrelsen att SUS ska lägga 300 000 kronor på att göra mat och kaffe billigare på campus under verksamhetsåret 23/24.

– Vi har inte utrett vilken prissänkning det skulle bli, men signalen är att priserna ska ner. Det kan vara något att utvärdera till nästa år om man vill öka summan, säger Simon Froster Delbom (S-studenter), SUS ordförande.

Exakt vad medlemmarna skulle tjäna på denna satsning är oklart. Men i dagsläget har SUS ungefär 8200 medlemmar och studenterna är på campus under drygt nio av årets tolv månader. Det skulle kunna innebära att satsningen på 300 000 kronor leder till att varje enskild medlem generellt skulle spara fyra kronor i månaden.

– Det är möjligt, men vi behöver också se till pengarna och vilken nytta de ger. Det fanns ett samfund om att vi ska göra en sån här satsning. Märker vi att behovet är ännu större kan man utvärdera till nästa år, men det här är en rimlig nivå att börja med. Vi får se kaffesatsningen som ett led i att man får ett starkare medlemserbjudande i höst. Det i sig tror vi är det viktiga, säger Simon Froster Delbom, SUS ordförande.

Kan bli mer

Han tror dock att besparingen som medlemmarna kan göra utifrån denna satsning kan bli mer än fyra kronor i månaden.

– Vi vill att alla våra medlemmar ska nyttja våra medlemserbjudanden, men vi räknar inte på att alla gör det. Till exempel finns det vissa som pluggar på distans, säger Froster Delbom.

Hur detta medlemserbjudande ska utformas är ännu inte klart, eftersom budgeten endast är ett förslag.

– Det kommer bli ett arbete när vi förhoppningsvis röstat igenom förslaget, säger Froster Delbom.

En tanke är dock att medlemserbjudandet ska gå igenom Kafé Kåriander, vilket SUS äger.

– Det lättaste skulle vara på det viset och det mest logiska. Den här kaffe- och matsatsningen är ett led i att stärka medlemserbjudandet, berättar Froster Delbom.

Idag kostar en stor kaffe 20 kronor för medlemmar och 25 kronor för icke-medlemmar på Kafé Kåriander.

Nya kårfullmäktige beslutar

Under valfullmäktige den 24 maj kommer den nyvalda kårfullmäktige ta ställning till kårstyrelsens budgetförslag. Budgetförslaget innehåller även strategiska satsningar om tre miljoner kronor som kommer finansieras av SUS:s sparade medel.

– De partier som varit del av att ta fram det här förslaget har 28 av 33 mandat. Så jag tror sannolikheten är hög att detta förslag går igenom, säger Froster Delbom.

Sofi RöjlarSUS