SUS vill ta flera miljoner ur sparbössan: "Det är något nytt"

Simon Froster Delbom är SUS ordförande och han är övertygad om att dessa satsningar skulle stärka SUS. Foto: Sofi Röjlar

SUS kårstyrelse föreslår att organisationen ska plocka tre miljoner kronor från sina sparade medel. Detta för att stärka medlemsdelen av SUS genom fyra olika satsningar.

Kårstyrelsen vill se att SUS tar 3,1 miljoner kronor från sina sparade medel och lägger på strategiska satsningar under kommande verksamhetsår 23/24.

– Det är något nytt, det är i alla fall inget jag känner till att det gjorts tidigare, säger Simon Froster Delbom (S-studenter), SUS ordförande.

Anledningen till att kårstyrelsen vill använda sparade medel är för att de vill se en förflyttnig av verksamheten – som inte ryms inom de vanliga intäkterna.

SUS kapital består idag av 47 miljoner kronor som finns dels i värdepapper, dels i likvida medel.

– SUS har ägt fastigheter inne i stan och andra ställen som sålts av över tid. Så där kommer en del av pengarna ifrån, som lagts in i fonder och aktier för att växa, berättar Froster Delbom.

Stärka ställningen på campus

Pengarna ska möjliggöra fyra olika satsningar som i längden har samma mål – att stärka SUS som medlemsorganisation. Den satsning som föreslås ska få mest pengar är “Resurser till campus”. Det är ett redan befintligt projekt som de vill stärka.

– Det handlar om att möjliggöra för råd och föreningar att genomföra sina projekt och arvoderingar till aktiva i studentråd och aktiva i till exempel kårpuben, säger Froster Delbom.

Resurser till campus föreslås förstärkas med 1,5 miljoner kronor.

Fortsatt vill styrelsen att SUS ska stärka sin ställning på campus och föreslår därför 300 000 kronor till detta ändamål.

– Vi har en kårpub, välkomstaktiviteter och stöttar projekt genom Resurser på campus, men vi behöver göra fler egna grejer och på så sätt stärka SUS studiesociala verksamhet, säger Froster Delbom.

Jubileumsfirande

Under kommande verksamhetsår firar SUS 140 år och till det firandet vill styrelsen se en budget på en halv miljon kronor.

– Behovsmässigt ser vi att vi ska använda det här jubileumsåret att befästa SUS identitet och ställning på campus, samt fira den organisation som vi har. Genom att göra olika typer av aktiviteter kopplade till 140 års jubileet, till exempel en jubileumssittning och att tillgängliggöra SUS historia, säger Froster Delbom.

Identitet och kommunikation

Under flera år har SUS velat se över sin kommunikation och vilken identitet organisationen har. Därför vill styrelsen nu satsa 800 000 kronor på att skapa en kommunikationsstrategi och förankra den i alla organisationens led.

– Satsningen handlar också om att utreda hur vår hemsida fungerar idag och om vi skulle behöva en ny hemsida, berättar Froster Delbom.

Summan på närmare en miljon kronor har baserats på de offerter som kåren fått.

– Ska vi göra det här större omtaget är det ungefär dessa pengar som krävs. Resultatet av det här är att det ska bli tydligare kommunikation som når ut till fler och som gör att vi får fler medlemmar.

Beslut tas i valfullmäktige

Den 24 maj kommer den nyvalda kårfullmäktige besluta om de vill följa kårstyrelsens budgetförslag. Idag sitter representanter från S-studenter, Vänsterns studentförening och Studentpartiet i kårstyrelsen.

Det är även dessa parti som fått flest mandat i nästa verksamhetsårs kårfullmäktige, därför anser Simon Froster Delbom att sannolikheten för att förslaget ska gå igenom är hög.

Sofi RöjlarSUS