Så kan studentbostäder bli billigare – “Det här har en stor potential”

Endast 20 procent av nybyggda studentbostäder måste vara tillgänglighetsanpassade – till skillnad från dagens 100 procent. Det föreslår Boverket för att främja byggandet av studentbostäder.
– Om det går igenom kommer vi ha möjlighet att bygga bättre och mer prisvärda bostäder, säger Stina Olén, vd på branschorganisationen Studentbostadsföretagen.

Regeringen vill se lättnader i byggkraven för studentbostäder för att minska kostnaderna vid byggandet. Förhoppningen är att det ska leda till fler och billigare studentbostäder.

Nu är Boverket, som fått i uppdrag att föreslå lättnader, klara med sin uppgift.

Boverket föreslår att endast 20 procent av studentbostäderna i en byggnad behöver anpassas för personer med nedsatt rörelseförmåga. Idag måste alla nybyggda bostäder vara tillgänglighetsanpassade.

Exempel på planlösning för en studentbostad enligt gällande krav på tillgänglighet och användbarhet. Illustration: WSP/Boverket.

– Vi har kollat på antalet med funktionsnedsättning i samhället i ålderspannet 16 till 29 år, och förutsatt att antalet är detsamma för studenter. Så 11,9 procent har vi utgått från och sedan satt ett övertal på 20 procent, för att det alltid ska finnas tillgängliga bostäder, berättar Therese Byheden, projektledare på Boverket.

Dock ska ett anpassat toalettrum finnas i närheten av de resterande studentbostäderna, detta för att alla ska kunna komma på besök hos de boende.

Exempel på planlösning för en studentbostad som är tillgänglig för besök av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, enligt föreslagna undantag. Illustration: WSP/Boverket.

Stor påverkan

Stina Olén som är vd på branschorganisationen Studentbostadsföretagen tror att förslaget kan ha betydande effekt.

– Nu har vi ju ett konjunkturläge som inte är så positivt, så det är svårt att säga hur snabbt effekten kan komma. För tre år sedan skulle jag säga att det skulle ge en snabb effekt. Men vi ser att det här har en stor potential att ge fler och bättre bostäder, säger hon.

Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen. Foto:

Olén berättar att förslaget även skulle innebära att opopulära boendeformer kan byggas om kostnadseffektivt till det som många studenter efterfrågar – en enskild lägenhet.

– Då kan man kanske bygga om korridorsrum till smarta ettor och låta badrummen vara.

Billigare för studenterna

Men förslaget kommer inte göra kostnaderna för själva byggandet betydligt lägre, enligt Stina Olén. Hon menar istället att det är boendekostnaden, alltså studenternas hyra, som kommer bli märkbart lägre.

– Om du bor på en mindre yta betalar du en lägre hyra, och här har man möjlighet att kapa kvadratmetrar utan att boendet blir sämre.

Incitamentet för byggföretagen kommer istället vara att de kan få fler hyresgäster i samma byggnad, vilket därmed gör byggandet mer kostnadseffektivt.

Andra utredningar kan påverka

Andra möjliga lättnader som regeringen ville att Boverket skulle utreda var till exempel om det är möjligt att ändra antalet boenden som kan dela på funktioner så som personhygien.

Idag får tre boenden dela på en sådan yta – ett antal som Boverket inte anser är lämpligt att öka för just studentboenden, bland annat på grund av risken för smitta.

Boverket fick dessutom i uppdrag att undersöka om kravet på dagsljus och solljus kan lättas, något som Boverket precis undersökt medan de sett över de generella byggreglerna.

– Vad gäller ljus har vi inte föreslagit något mer än det som är föreslaget i Boverkets nya byggregler. Utöver de ändringarna kunde man inte spara så pass mycket pengar på lättnader att det var rimligt att föreslå något sådant. Det skulle påverka studenternas hälsa och möjligheten till att studera i sitt hem, säger Therese Byheden på Boverket.

I samband med att byggreglerna i stort ses över har Boverket sett möjligheten att sänka kraven gällande skydd mot buller mellan de bostäder som har gemensamma ytor, vilket skulle inkludera vissa studentbostäder.

– I den här typen av bostäder har man en annan social kontroll, då kan man komma överens om vissa regler kring hur man vill ha det. Något som kan vara svårt när varje bostad är en enskild bostad. Men det är inte så att man ska kunna höra någon annan prata, men musik från högtalare och sånt kan höras mer, berättar Therese Byheden.

Utredningen om byggkraven för just studentbostäder har lämnats över till regeringen, som i sin tur ska besluta om de vill föreslå en lagändring till riksdagen.

Sofi Röjlar