De vanligaste frågorna under terminsstarten – här är svaren

Vera Bernäng pluggar masterprogrammet i Global politisk ekonomi och har jobbat i Kårexpeditionen i ett år. Foto: Sofi Röjlar

Få på universitetet får så många frågor som Kårexpeditionen och Infocenter under terminsstarten. Vi har frågat dem vilka som är de vanligaste frågorna – och såklart vad svaren på dessa är.

Vera Bernäng jobbar i Kårexpeditionen och svarar på alla de frågor som trillar in nu under terminsstarten. Hon berättar att den vanligaste frågan är “varför syns inte mitt kårmedlemskap hos SSSB?”.

– Svaret på det är för det mesta att de inte är registrerade på sina kurser än. För kunna stå i SSSB:s kö behöver man vara med i kåren, och för att vara med i kåren behöver man vara registrerad på sina kurser, berättar Bernäng.

En annan orsak till att kårmedlemskapet inte syns hos SSSB kan vara att informationen inte nått dem än.

– Det tar alltid två dagar från att vi lämnat info till SSSB till att det syns på “mina sidor” på SSSB.

För få poäng

En annan vanlig fråga är “varför syns inte SL-loggan på mitt studentkort”. Förklaringen till det är ofta simpel, men ibland inte.

– Det beror på att man inte är registrerad på tillräckligt många högskolepoäng. Man behöver vara registrerad på 22,5 poäng minst. Men vet man att man är registrerad på tillräckligt många poäng och det ändå inte syns, så måste man kontakta oss så löser vi det.

Nytt system

SUS har under sommaren sjösatt sitt nya system “SUS admin”, där man som medlem loggar in för att hantera sitt medlemskap. Nu får Kårexpeditionen en del frågor som lyder: “Varför kan jag inte logga in?”

– En vanlig anledning är att man varit medlem tidigare, men inte under förra terminen. Då måste man kontakta oss för att vi ska återaktivera kontot. En annan anledning är att alla måste skapa nya lösenord, de man använde till förra systemet fungerar inte längre.

För att skapa ett nytt lösenord så trycker man på “glömt lösenord” och anger den mejl som användes vid registreringen.

Sociala aktiviteter

När man går med i SUS får man välja en samarbetsförening att gå med i, utan extra kostnad. Idag finns det fem stycken, Humanistiska föreningen, Naturvetenskapliga föreningen, Samhällsvetenskapliga föreningen, Socionomstudenternas fakultetsförening och Föreningen lärarstudenterna.

Detta medför en del frågor, såsom “vilken samarbetsförening ska jag gå med i?”.

– Samarbetsföreningarna erbjuder massa extra aktiviteter, pubar och en chans att träffa andra studenter. Du kan välja förening fritt – du behöver inte välja utifrån det du pluggar. Men många gör det för då får man träffa folk som pluggar liknande ämnen och är intresserade av liknande saker. Men man kan också välja utifrån aktiviterna de erbjuder, vilka som tilltalar dig mest.

Har man valt samarbetsförening och sen ångrar sig, kan man byta utan extra kostnad en gång per termin. Man kan även gå med i fler, men det kostar 125 kronor per förening.

Frågor till SU

Även Infocenter vid SU får en hel del frågor vid terminsstarten – till den grad att de inte hinner träffa Studietid. Tur nog hade de tillräckligt med tid för att svara via mejl. Nedan listar vi de vanligaste frågorna som inkommer till Infocenter och svaren på dem:

“Var hittar jag mitt schema?”

Svar: Det finns olika sätt att hitta sitt schema: Om man är registrerad på sina kurser så kan man logga in på schema.su.se alternativt i läroplattformen där kursen ges. Det är också möjligt att söka sitt schema i verktyget timeedit. Det är också möjligt att kontakta studentexpeditionen vid berörd institution.

“Hur registrerar jag mig?”

Svar: De flesta kurser går att registrera via Ladok under den utsatta registreringsperioden, vilken bestäms av kursansvariga på institutionen. Vissa institutioner har istället upprop, detta innebär att det endast går att hänvisa fysiskt. Under fliken ny student på institutionens webbsida finns instruktioner för registrering och upprop.

Exemplet nedan illustrerar hur detta kan se ut:

“Jag har blivit reservplacerad, hur ser mina chanser ut? Kommer jag få en plats på utbildningen?“

Svar: Reservantagning administreras av kursansvarig institution. Det går tyvärr inte att säga hur stor chansen är att bli antagen, det beror på hur många som tackar ja till sin plats och registrerar sig och det varierar från år till år. Blir du reservplacerad antas du i turordning vart efter lediga platser uppkommer.

Sofi RöjlarSUS