Svårt att balansera vardagen för studenter med psykisk ohälsa

Studenter med psykisk ohälsa har svårt att balansera studier, hälsa och förvärvsarbete. Det visar en ny rapport från Universitets- och högskolerådet, UHR.

I UHR:s rapport ”Studiesituationen för studenter med psykisk ohälsa” kartläggs det hur upplevelsen av högskolan skiljer sig åt mellan olika studenter. Studenterna är uppdelade utifrån de som har uppgett att de har psykisk ohälsa, studenter med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och studenter som uppgett att de varken har någon funktionsnedsättning eller sjukdom.

I rapporten framkommer det att studenter med psykisk ohälsa i större grad har ekonomiska svårigheter i jämförelse med andra studenter. Enligt UHR kan en dålig ekonomi leda till stress och oro, men psykisk ohälsa kan också påverka arbetsförmågan och resultera i en sämre ekonomi. Undersökningen visar också att det finns potential för att skapa en större känsla av tillhörighet för studenter med psykisk ohälsa. Bättre information om anpassat studiestöd och studieuppehåll skulle kunna minska pressen på att klara en hög studietakt, menar myndigheten.

– Studenter med psykisk ohälsa ska ha samma möjligheter som andra att påbörja, genomföra och slutföra sina högskolestudier, säger Carina Hellgren, enhetschef vid UHR i ett pressmeddelande.

Hedvig Nittve