Kostnaderna skenade - studentbostäderna blir en miljard dyrare

De nya studentbostäderna som byggs vid campus Albano har blivit närmare en miljard kronor dyrare än vad man först planerade. Den ursprungliga budgeten på 1,4 miljarder kronor har överskridits med 60 procent, det rapporterar Mitt i.

Stockholms kommunfullmäktige klubbade 2015 igenom beslutet att Svenska Bostäder skulle bygga 1000 nya student- och forskarbostäder vid Campus Albano - det nya campusområdet mellan SU och KTH. Den totala budgeten för projektet bestämdes till 1,4 miljarder kronor, en budget som nu har överskrids med 920 miljoner kronor. Kommunstyrelsen föreslår att kostnadsökningen godkänns och menar att projektet fortsatt är lönsamt - trots kostnadsökningen- och framhåller att projektet blir ett lyft för hela Stockholmsregionen. Samtidigt kritiserar kommunstyrelsen Svenska bostäder för bristande kostnadsprognoser.

"Bostadsbolaget har i uppdrag att dra lärdomar över kostnadsökningarna, för att öka tilliten vad gäller riskhantering och prognossäkerhet i kostnadskalkyler", skriver kommunstyrelsen.

Enligt byggherren Svenska Bostäder beror de ökade kostnaderna bland annat på svårigheter med att göra korrekta kalkyler i ett tidigt skede av projektet, ökade projekteringskostnader vi omprojektering, komplicerade markförhållanden som resulterat i omfattande mark- och grundläggningsarbeten och fördröjda tillstånd från Trafikverket och Region Stockholm för byggnation nära järnväg och tunnlar.

Hedvig Nittve