Hälften av alla norska studenter har inte haft sex under pandemin

Studenters sexuella kontakter kan ha minskat under pandemin. Enligt en undersökning av tidningen Universitas har hälften av alla norska studenter utan en fast partner inte haft sex sedan pandemin började.

En undersökning av studenttidningen Universitas vid universitetet i Oslo visar att hälften av alla Norges ensamstående studenter haft mindre än en sexpartner sedan pandemin började. Av de tillfrågade studenterna uppger 28 procent att de har haft en eller två sexpartners under perioden, nio procent uppger att de haft 3-5 partners under perioden och 50 procent uppger att de inte haft sex alls under perioden. 

Den norske hälsomyndighetschefen Björn Guldvog menar att det är troligt att unga vuxna haft färre sexpartners under pandemin än i vanliga fall och att ungdomar utgör en risk för smittspridningen.

– Ungdomar har normalt ett större antal sociala kontakter fysiskt varje vecka än vad som är vanligt senare i livet. Det betyder att de är viktiga för att minska antalet sociala kontakter i samhället som helhet, säger Björn Guldvog till Universitas.

Den norska debattören, illustratören och studenten Oda Louise Østbakk uppger att hon tror att det varit svårt för unga att träffa ny personer eftersom stora delar av samhället stängts ner.

Hedvig Nittve