Universitet bekostade kändisforskares strandboende

Umeå universitet betalade ut miljontals kronor till en forskare som var tjänstledig för en utlandsstationering, det rapporterar Västerbotten-Kuriren. Man har bland annat lagt närmare 2,5 miljoner kronor på ett strandboende där forskaren har bott.

En välrenommerad forskare vid Umeå universitet anklagades under 2015 för att ha sexuellt trakasserat flera kvinnliga kollegor. Ingen anmälan görs mot forskaren, och universitets interna utredning som kartlade anklagelserna diariefördes aldrig, det rapporterar Västerbotten-Kuriren.

Strax efter att anklagelserna börjar cirkulera flyttas forskarens anställning från fakulteten till universitetsledningen, efter att forskaren anmält att han utsatts för kränkande behandling.

Därefter, från februari 2016 fram till oktober 2020 har forskaren varit tjänstledig. Enligt uppgifter på forskarens hemsida har han haft en gästprofessur i New York mellan 2015-2016, och därefter haft en gästprofessur i Los Angeles fram till oktober 2020. Under perioden har Umeå universitet betalat ut forskarens fulla lön, vilket har möjliggjorts genom ett så kallat URA-avtal. Enligt Västerbotten-Kurirens granskning är forskarens URA-avtal mer förmånligt utformat än andra aktiva avtal vid universitetet vid samma tidpunkt. I forskarens avtal ingår bland annat ersättning för boendekostnader på omkring 4000 amerikanska dollar varje månad. Forskaren har, enligt avtalen, även rätt till ersättning för vissa resor, rapporterar Västerbotten-kuriren.

Förutom lönekostnader på omkring 5,2 miljoner har Umeå universitet betalat ut över 2,5 miljoner kronor till professorn för boende, resor, traktamenten och andra utlägg. Bara kostnaden för forskarens boende har uppgått till närmare 2,3 miljoner kronor under de fem åren.

Rektorn för Umeå universitet, Hans Adolfsson, säger i en intervju med Västerbotten-kuriren att det är ett normalt avtal men när han får se en bild på forskarens boende, ett strandboende i området Playa del Rey, medger han att det ”är lite väl lyxigt”.

— I det här fallet har vi en person som har haft en möjlighet att kunna bedriva verksamhet på ett amerikanskt universitet och det är naturligtvis en fjäder i hatten för universitetet att ha personal ute runt om i världen som bedriver verksamhet, säger Hans Adolfsson till Västerbotten-Kuriren.

Hans Adolfsson säger i intervjun att han inte kan uttala sig om varför avtalet ser ut som det gör då det slöts innan hans tid. Forskaren själv säger, enligt Västerbotten-Kuriren, att det inte funnits någon anmälan om sexuella trakasserier och därför ingen formell process. Han har därför inte kunnat bemöta konkreta uppgifter.

På Stockholms universitet har man nu omkring 15 aktiva URA-avtal för utlandsstationering, det skriver Marie Högström, personalchef vid SU, i ett mejl. Med avtalen kan man skräddarsy “anställningsvillkoren utifrån verksamhetens krav, uppdragets karaktär och arbetstagarens situation”, skriver SU på sin sajt. Enligt Marie Högström är man oftast tjänstledig från sin grundanställning när man ingår ett URA-avtal.

Hedvig Nittve