Föreningen Ekonomerna blir egen studentkår

När kommande års kårstatus skulle avgöras uppstod en konkurrenssituation mellan SUS och Föreningen Ekonomerna, som båda ansökte om kårstatus för Företagsekonomiska institutionen. Föreningen Ekonomerna hade flest medlemmar på institutionen och tilldelades därmed för första gången kårstatus. Universitetsstyrelsen betonar samtidigt vikten av ett samlat studentinflytande.

I fredags godkände universitetsstyrelsen tre ansökningar om ställning som studentkår 2022-2025, från DISK, Stockholms universitets studenkår (SUS) och Föreningen Ekonomerna. SUS, som ansökte om att få ställning som studenkår över hela universitet utom Institutionen för data- och systemvetenskap, och Föreningen Ekonomerna, som endast ansökte om ställning som studenkår för Företagsekonomiska institutionen, hamnade i konkurrenssituation. Universitetsstyrelsen avgjorde ärendet efter vilken av organisationerna som hade flest medlemmar på Företagsekonomiska institutionen, i enlighet med Överklagandenämnden för högskolans (ÖNH) tidigare beslut. SUS kunde rapportera 637 medlemmar vid institutionen, medan Föreningen Ekonomerna kunde rapportera 1 376 medlemmar. Därmed fick Föreningen Ekonomerna för första gången kårstatus.

— Föreningen Ekonomerna och jag är jätteglada över det här. Vi har jobbat i flera år för att få kårstatus, och vi tror att det kommer gynna våra studenter och medlemmar, säger Maja Lundberg, ordförande för Föreningen Ekonomerna.

Kårstatusen innebär en hel del nya ansvarsområden - då det är kårens jobb att företräda studenterna gentemot lärosätet - något som Maja Lundberg tror att föreningen kommer att klara av.

“Vi står på en stadig grund och har en bra struktur i organisationen.”

- Maja Lundberg, ordförande för Föreningen Ekonomerna

— Vi står på en stadig grund och har en bra struktur i organisationen. Jag tror att det kommer vara naturligt att applicera på ansvaret som kår på föreningen. Samtidigt är det ett stort ansvar och det är vi ödmjuka inför.

Föreningen Ekonomerna blir genom den nu godkända kårstatusen därmed den tredje studentkåren vid Stockholms universitet och ansvarar för Företagsekonomiska institutionen. Studenkåren DISK ansvarar för Institutionen för data- och systemvetenskap i Kista och SUS ansvarar för universitets övriga institutioner. Samtidigt betonar Universitetsstyrelsen i sitt beslut vikten av ett enat studentinflytande.

“Universitetsstyrelsen vill betona vikten av ett samlat studentinflytande vid universitetet genom en studentkår, men följer den praxis som utvecklats vid Överklagandenämnden för högskolan om att vid en konkurrenssituation låta medlemsantalet inom aktuellt verksamhetsområde avgöra.”

Maja Lundberg säger att Föreningen Ekonomerna kommer att fortsätta samarbeta med andra kårer och föreningar.

— Vi ser fram mot att ha en fortsatt god dialog med SUS och alla andra fakultetsföreningar, säger Maja Lundberg.

Hedvig Nittvecampus