Rektor om regeringsbildningen: "Oroande inför framtiden"

När den nyutnämnda statsministern Magdalena Andersson (S) presenterade sin regering förra veckan saknades en minister för högre utbildning och forskning. I ett blogginlägg skriver nu Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet, att det är en signal för att högskolefrågor inte ses som valvinnare.

Tidigare har posten som minister för högre utbildning och forskning innehafts av Matilda Ernkrans (S), men i och med den nya regeringsbildningen har Ernkrans flyttats från utbildningsdepartementet till utrikesdepartementet - och fått rollen som biståndsminister. Istället har Andersson tillsatt en skolminister - Lina Axelsson Kihlbom - och utbildningsminister Anna Ekström (S) förväntas ta över ansvaret för högskolefrågor.

I ett blogginlägg på rektors blogg skriver Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet, att det är “gott så” att Ekström tar över ansvaret med tanke på hennes “kompetens och erfarenhet”. Men rektor skriver också att valet kan vara problematiskt för landets lärosäten.

“Det är tyvärr också en tydlig signal inför valrörelsen att dessa frågor knappast är några valvinnare, och därmed inte anses behöva någon separat statsrådspost. Ur universitetens och högskolornas perspektiv måste detta ändå sägas vara oroande för framtiden”, skriver Astrid Söderbergh Widding i blogginlägget.

Hedvig Nittve