Hörsalar ska rustas upp – professorn om skicket: "Total ångest inför varje undervisningstillfälle"

Tio undervisningssalar ska rustas upp med ny teknik under 2023, detta eftersom tekniken i dessa är eftersatt. Men det är inte tillräckligt för att minska det stresspåslag som professorn Christina Ramberg upplever varje gång hon ska undervisa i en hörsal.

Hörsal nio i Södra husen vid Stockholmsuniversitet är en av de undervisningssalar som ska få sin teknik utbytt. Foto: Sofi Röjlar

IT-styrgruppen på universitetet har beslutat att rusta upp tekniken i flera undervisningssalar i Södra husen. Det handlar om hörsal 6, 9 och 10 samt lärosal B 413, B 487, D 247, E 397, E 420 och E 319. Dessutom ska även tekniken G-salen i Arrheniuslaboratorierna rustas upp.

– De är eftersatta, vi behöver upprusta salarna för att få de i bra skick. Det är dessa som har störts behov av det, man har tittat på beläggningsgraden och kvaliten på utrustningen som finns i salarna idag, berättar Åsa Borin, universitetsdirektör.

Professor Christina Ramberg som undervisar i Södra husen berättar att dagens teknik i flertalet av hörsalarna är under all kritik, inte bara de som ska rustas upp.

– Det är total ångest inför varje undervisningstillfälle. Det räcker inte att komma en halvtimme iförväg för att säkerställa att det funkar. Jag har ju lagt upp hela undervisningen på att det ska fungera. Det är ett extremt stresspåslag och då är jag ändå en erfaren lärare, säger Christina Ramberg.

– Det är pinsamt när gästföreläsare undrar vad det här är för ställe.

Christina Ramberg, professor på Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
Foto: Staffan Westerlund

Hörsalarna måste rustas upp under sommaren eftersom de är så uppbokade under terminerna. Lärosalarna räknar man däremot kunna uppdatera under läsårstiden.

– Det är bra, men som sagt, då måste jag hålla ordning på vilka som har uppdaterats. Jag kommer ha samma ångest och fortsatt behöva gå ner en halvtimme i förväg för att se så att salen är uppdaterad. Jag förstår inte att kollegorna inte går ut i strejk, säger Christina Ramberg.

Problemet är att det inte alltid fungerar att visa upp en Powerpoint och att det strular i hela ledet för att visa en sådan – allt från att komma ut på internet till knapparna där man startar och styr systemet.

– Det är pinsamt när gästföreläsare kommer hit och undrar vad det här är för ställe – de är vana vid att kunna visa en Powerpoint. Man kan inte ansluta sin egen dator om man inte har en gammal dator med gamla uttag. Pinsamt alltihop, berättar Christina Ramberg.

Det som ska uppdateras är bland annat projektorer, scenljus och kameror. I stort sett det som krävs för att bedriva undervisning. Varför detta inte gjorts tidigare kan Åsa Borin, universitetsdirektör, inte svara på eftersom hon själv och många som jobbar med detta är relativt nya på sina poster.

– Det är jättetråkigt att våra salar är så eftersatta som de är. Men nu gör vi en stegvis upprusning och vi kan inte göra alla salar på samma gång eftersom vi behöver ha en ekonomi i balans, säger hon.

För att undvika att salarna blir så pass eftersatta igen ska universitetet bygga upp en förvaltning för underhåll av tekniken. Prislappen för att uppdatera dessa tio undervisningssalar beräknas bli 19 miljoner kronor. Den som ska stå för det blir de institutioner som brukar dessa.

– Det kommer tas som en avgift från de som hyr salarna och tittar på hur nyttjandegraden sett ut tidigare. Avgiften kommer slås ut under året, berättar Åsa Borin.