Klart: SSCO ger ingen plattform till främlingsfientliga

Förra veckan hade Stockholms Studentkårer (SSCO) sitt höstsammanträde, och SUS motion om att inte ge en plattform till främlingsfientliga och nationalistiska organisationer gick igenom.

Källa: SSCO

SUS delegation till höstsammanträdet, med Simon Froster Delbom till vänster och Alexander Carvajal till höger.

Vi talade med SUS ordförande Simon Froster Delbom för att höra mer om processen och hans tankar.

Kan du berätta om motionen som SUS drev?

– Motionen har ju sin bakgrund i en motion till SUS fullmäktige, där en motionär ville att vi ska driva frågan hos SSCO och SFS för att utesluta samarbete med Sverigedemokraterna. Styrelsen skrev om den lite för att handla om att inte ge en plattform till organisationer eller partier som bygger på nationalistisk eller främlingsfientlig grund.

Gick den igenom?

– Den bifölls, och ska återrapporteras på kongressen i maj. Vi är väldigt glada för att den fick gehör. Det var tydligt att det fanns ett starkt stöd.

– Jag tror att det finns en tydlighet i vad motionen innebär men det riktiga testet blir hur styrdokumentet tillämpas vid evenemang. Det skulle kunna bli tolkningssituationer, men vi tror att vi har lagt grundjobbet. Det är väl så med alla styrdokument att de behöver implementeras och ställas mot ett konkret exempel.

Vad tror du att det kommer att innebära?

– Jag tror att det här kommer att leda till att studenter och de som kommer i kontakt med SSCO kommer se att organisationen inte lyfter organisationer som jag inte tycker att SSCO ska ha samröre med. Att ha det i ett styrdokument ger en trygghet över tid och rent organisatoriskt också.

Han lyfter även upp den här motionen som ett praktexempel på demokratiskt inflytande i ideella organisationer. Att en ledamot i kårfullmäktige skrev en motion för två månader och redan har fått igenom den i en organisation så stor som SSCO.


Här kan du läsa mer om SSCO:s förbundskongress.

Carl Housten