SU inför nytt krav på kursplaner för doktorander: "Tydlighet och transparens"

Nu ska doktoranderna få mer tydlighet. Stockholms universitet har nämligen precis beslutat att doktorandernas obligatoriska kurser ska ha en kursplan framöver.

– Det är praktiskt, säger Rikard Skårfors, utbildningsledare vid Stockholms universitet.

Det började med lite diskussioner i rektorns rådgivande organ Rebus. Nu har SU:s rektor Astrid Söderbergh Widdning beslutat att doktorandernas obligatoriska kurser numer ska ha kursplaner.

– Det är främst för tydlighet och transparens, berättar Rikard Skårfors, utbildningsledare vid Stockholms universitet.

Kursplanernas tidigare frånvaro är dock inget som orsakat problem under åren, och är inget som regleras i lagen.

– Det har funnits en dokumentation över kursens innehåll och målen för doktoranderna. Men nu ställer man upp det så innehållet motsvarar kursplanerna, säger Skårfors.

Det blir egentligen ingen skillnad för doktoranderna, men i och med en standardisering ska informationen kring kurserna bli tydligare.

Det är för institutionerna det kommer bli en liten skillnad i närtid.

– Kortsiktigt blir det mer arbete för institutionerna med att skriva kursplanerna, men på längre sikt har man en vinst i och med att informationen för kursen redan är framtagen, berättar Skårfors.

Det finns ingen tidsplan för när de obligatoriska kurserna ska ha kursplaner, utan institutionerna ska upprätta dem i takt med att kurserna ska ges.

Stockholms universitets studentkår (SUS) tycker det är viktigt att doktoranderna får ännu mer tydlighet kring vad som förväntas av dem.

– Speciellt när det är en obligatorisk kurs som de inte kan välja bort. Vi ställer oss väldigt positiva till det, berättar Jenny Wirén, teamledare för Påverkan och inflytande på SUS.


Liknande artiklar:

Sofi Röjlardoktorander