Så drabbas SUS av regeringens nedskärningar: "Vi sitter lugnt i båten"

Regeringen vill skära ner statsbidraget till studentkårer 2026 — för SUS:s del kan det innebära ett bortfall på en miljon eller mer. Foto: Sofi Röjlar

Förslaget om minskat statsbidrag till studentinflytande kommer att påverka SUS — men exakt hur är än så länge inte klart. Det säger kårens verksamhetschef Camilla Sjölund Lundevall.

I dagsläget finns det ingen anledning att oroa sig, säger hon.

I den senaste budgetpropositionen framkommer att regeringen vill sänka anslaget till studentinflytande från och med 2026. Anslaget till studentinflytande, som skapades då kårobligatoriet slopades, är till för att stödja studentkårerna i och med minskade medlemsintäkter.

Anslaget ska från och med 2026 sänkas med 12 till 20 miljoner kronor. År 2023 gick 5,4 miljoner, eller nio procent, av anslaget till Stockholms universitet. Pengarna fördelades sedan till de tre kårerna: studentkåren DISK, Föreningen ekonomerna och Stockholms universitets studentkår (SUS).

Den största biten av kakan fick SUS, eftersom att de är kåren med störst medlemsantal på SU. De fick 4,7 miljoner kronor.

Läs mer: SUS satsar en halv miljon på studentfest: "Ett sätt att fira"

SUS: Kan behöva se över satsningar

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har tidigare slagit larm om att det minskade statsbidraget kan leda till nedskärningar på studentkårer runtom i landet.

SUS:s verksamhetschef Camilla Sjölund Lundevall är dock inte lika orolig. Enligt hennes hypotes kan det röra sig om drygt en miljon kronor mindre för SUS från 2026.

– En miljon eller mer är mycket pengar. Men, med det vi har att utgå från i dagsläget finns det ingen anledning att oroa sig. Det finns en stabil process med att hantera förändringar på intäkts- och utgiftssidan, det är det viktigaste budskapet. Sedan är det så att ingen verksamhet står fri från påverkan, säger hon.

Det minskade anslaget kan påverka verksamheten redan år 2025, berättar Sjölund Lundevall. Hon vill inte kommentera huruvida det kommer bli nedskärningar i personal eller satsningar på fler inkomstkällor.

Däremot kan strategiska satsningar behöva ses över, säger hon.

Man får titta på en kombination av hur verksamheten ser ut, följa upp hur resurserna används för att kunna omprioritera. Vi kan mycket väl behöva se över vissa strategiska satsningar, säger hon.

Camilla Sjölund Lundevall, verksamhetschef för Stockholms universitets studentkår. Foto: Sofi Röjlar

Exempel på sådana satsningar för i år är exempelvis en förstärkning av de studiesociala aktiviteterna samt SUS:s 140-årsbankett som äger rum i november.

SUS får majoriteten av sina intäkter via bidrag från Stockholms universitet. Under 2023 fick SUS 11 miljoner från universitetet för att stärka studentinflytande och studiesocial verksamhet.

Kommer det bli aktuellt att be om mer pengar från SU?

– Det får bli en fråga för då. Vi har en budgetprocess som bygger på SU:s årliga process. Det är en årlig fråga hur mycket pengar det blir, svarar Sjölund Lundevall.

Hon påpekar även att kåren har ett eget kapital att luta sig mot samt att statsbidraget — innan pandemin — låg på en lägre nivå än den som gällt sedan pandemin.

Det påverkar också min analys. Vi sitter lugnt i båten och får räkna och titta framöver.

I skrivande stund pågår arbete med SUS:s bokslut för verksamhetsåret 2022/2023 och det ser ut att gå mot ett positivt resultat. Marginalerna är dock knappa då både intäkter och kostnader ligger på drygt 18 miljoner. Den största intäkten kommer från SU, därefter statsbidrag, medlemsavgifter och biljettintäkter.

Läs mer: SUS vill ta flera miljoner ur sparbössan: "Det är något nytt"

SU: “För tidigt att säga något”

Huruvida bidraget från SU, som SUS främst förlitar sig på, kommer att höjas tills 2025 är oklart, säger Clas Hättestrand, prorektor på SU.

Universitetsstyrelsen tar beslut om nästa års bidrag först i november.

Vi fick besked om nedskärningen till kårerna först förra torsdagen, och diskussionerna om nästa års budget har knappt påbörjats. Så det är alldeles för tidigt att säga något än, säger han.

Tidigare har dock SU valt att hålla samma nivå även när statsbidraget höjdes 2020, säger han.

  Att regeringen höjde statsbidraget 2020 gjorde inte att SU minskade sin del, utan den tidigare nivån låg kvar, säger Hättestrand.


Fakta: Anslag för studentinflytande

Regeringen delar årligen ut ett anslag till landets studentkårer. Anslaget kom till efter att kårobligatoriet avskaffades 2010, för att täcka upp de minskade medlemsintäkterna som det bidrog till för kårerna.

Pengarna går dock inte direkt till kårerna — utan till lärosätena som fördelar dem till varje kår vid respektive lärosäte. 40 lärosäten fick år 2023 dela på 55 miljoner.

Fördelningen bygger på antalet helårsstudenter inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå och antalet doktorander omräknat till helårsekvivalenter.

På SU går pengarna till tre studentkårer: DISK, FEST och SUS. År 2023 fick SU drygt 5 miljoner i stöd för studentinflytande, varav 4,7 miljoner gick till SUS.

Källor: Regeringskansliet, SU, SUS.

Jennifer SnårbackaSUS