SU har brist på tentasalar — 200 platser saknas

I och med att SU har brist på skrivsalar används ofta lärosalar för tentor. Foto: Jennifer Snårbacka

Stockholms universitet har inte tillräckligt många skrivsalar för tentor — och framöver väntas bristen bli ännu större. Nu har fastighetsavdelningen fått i uppdrag att se över hur man ska säkerställa att salarna räcker till.

Ett tillskott på cirka 200 platser skulle kunna nyttjas väl, säger Rasmus Rosquist vid fastighetsavdelningen.

I kampen mot AI-fusk har flera institutioner på SU valt att slopa hemtentor till salstentornas förmån, vilket Studietid tidigare rapporterat om. Nu har rektorn beslutat att fastighetsavdelningen ska se över lokalbehovet, för att kunna möta den ökade efterfrågan.

Totalt finns det fyra skrivsalar på SU:s campusområden, uppger Rasmus Rosquist. Han är koordinator för fastighetsavdelningens tentamensservice, som ansvarar för salsbokningarna.

Skrivsalarna rymmer tillsammans ungefär 540 studenter åt gången. Därutöver finns det 60 platser i en skrivsal för anpassad tentamen, uppger han.

Det är svårt att säga exakt hur många platser som fattas eller kommer att behövas, men man kan jämföra med till exempel Uppsala universitet som är närmast jämförbar med oss i antalet antagna studenter. De har cirka 1500 dedikerade platser för salstentamen.

200 platser saknas

Rasmus Rosquist uppskattar att det i framtiden kommer behövas ungefär 200 platser till på SU. I dagsläget har man löst bristen genom att använda sig av läro- och hörsalar, vilket inte är helt oproblematiskt.

Dessa lokaler är begränsade i sin utformning och kan därför ta en begränsad mängd studenter för tentamen jämfört med undervisning, och de kan endast nyttjas för papperstentamen. Många institutioner föredrar digitala tentor, vilket begränsar dem till skrivsalarna.

Allvarligast är bristen på campus Albano, där det inte alls finns någon regelrätt skrivsal.

Det får plats färre studenter än vid undervisning för att bibehålla rättssäkerheten. De datorsalar som finns på Albano har använts för tentamen vid ett par tillfällen, men även de har en begränsad kapacitet för tentamen.

Lösningar utreds — salar kan behöva byggas om

Hur SU ska se till att platserna räcker till i framtiden är ännu oklart, i och med att fastighetsavdelningen än inte påbörjat utredningen, enligt Rosquist.

En potentiell lösning han ser är att bygga om skrivsalarna.

Lösningar skulle kunna vara att utöka antalet platser i de befintliga salarna genom uppdaterad inredning och utformning av lokalerna. Eller att förvandla existerande salar som tidigare använts som lärosalar till skrivsalar eller hybridsalar, säger han.

Fastighetsavdelningens utredning ska vara klar senast i oktober 2024.


Relaterade artiklar: