Nu kan studenterna börja låna kårens pub: ”Det skapar fler möjligheter”

Innan kårföreningar kunde anordna egna pubkvällar kunde de komma till Kårpuben och göra sin egna grej. På bilden syns Schackklubben som gör precis det. Foto: Carl Housten.

Ett steg mot mer studentliv på campus. Kårföreningar och studentråd kan nu låna SUS kårpub i Studenthuset till sina egna evenemang.

– Det har varit syftet från början, men det har varit en process att komma dit, säger Johanna Thelander, kultur- och programproducent på Stockholms universitets studentkår.

Stockholms universitets studentkår (SUS) startade en kårpub under höstterminen 2021, med det tydliga namnet Kårpuben. Sedan dess, med undantag under coronapandemin, har SUS anordnat pubar i Kafé Kårianders lokaler i Studenthuset.

Nu blir det möjligt för även studentråden och kårföreningarna att anordna egna pubar genom Kårpuben.

– Det har dragit ut på tiden. Men syftet har alltid varit att Kårpuben ska vara en mötesplats på campus och vara en möjlighet för studenterna att vara aktiva medskapare av ett levande campus. Och nu är det äntligen klart, berättar Johanna Thelander, kultur- och programproducent på SUS.

Det som tagit tid är olika praktiska moment, såsom att SUS hyresavtal med SU behövde förtydligas för att möjliggöra utlåningen.

“Vårt utbud gäller”

Om man ska låna Kårpuben kan man inte köpa in egen mat och dryck för försäljning, utan man måste hålla till godo med det som redan finns i sortimentet.

– Det är vårt utbud som gäller. Vi har ingen starksprit, men det finns vin, öl och cider. Och maten är ganska basic – pizza och nachos. Sen kan man självklart komma med önskemål, säger Thelander.

Att låna Kårpuben är inget man kan göra lite spontant, eftersom förfrågan måste skickas in minst 20 dagar innan.

Dessutom måste man ha varit på plats och fått en kortare utbildning om Kårpuben. Den som ska vara serveringsansvarig för puben måste också ha genomgått en STAD-utbildning, vilket är en utbildning om ansvarsfull alkoholservering.

Först ut på tur

Socionomstudenternas Fakultetsförening (Sofa) uppskattar möjligheten att låna Kårpuben, och är de första som gjorde det.

– Vi hyr ett kontor på Albano, det är bara det rummet vi har. Så vi har varierat att ha pub på Proviant och Gula villan, säger Izabella Kelemen, jippomästare på Sofa.

När de ordnat pub på Proviant, som ligger vid Albano, har de varit där på deras ordinarie öppettider som vanliga gäster. Att kunna låna Kårpuben kommer bli annorlunda.

– Det skapar fler möjligheter att kunna skapa lite roligare event. Att ha en plats där medlemmar kan samlas på huvudcampuset är en bonus.

För Sofa har de inte varit något problem att hitta medlemmar som vill jobba på puben.

– Vi har overaller och vi har som krav att man måste arbeta ett pass innan man kan få den, så därför har engagemanget varit högt, berätta Kelemen.

Några av Sofa:s medlemmar blev klara med STAD-utbildningen denna vecka, något som inte var så komplicerat.

– Det var några tillfällen man skulle delta på, sen var det ett prov med kryssfrågor under trekvart, så det var relativt enkelt.

Sofi RöjlarSUS