"Leve Palestina" — studenter samlades för protest vid Stockholms universitet

“Leve Palestina” skanderades vid Stockholms universitet på tisdagen. Foto: Jennifer Snårbacka

Omkring hundra människor samlades vid Stockholms universitet på tisdagen för att visa sitt stöd för Palestina. Polisen anlände efter demonstrationen för att kontrollera en person på plats — men anledningen är oklar.

Klockan 13.30 marscherade studenter vid Stockholms universitet ut från lokalerna för att visa sitt stöd för Palestina.

Demonstrationen var en av flera i Sverige under tisdagen, efter att Palestinagrupperna i Sverige uppmanat studenter och universitetspersonal till en utmarsch “i solidaritet med Palestina”.

Vid entrén till biblioteket på Frescati samlades ett hundratal människor för att tända ljus, hålla tal och skandera slagord såsom “Ingen vatten, ingen el, sjukhusen bombas ner” och “Leve Palestina”.

“Beredd att riskera framtida jobb”

Konststudenten Greta Fischer var en av dem som stod längst fram för att veva med den palestinska flaggan. Hon berättar att hon ser med allvar på situationen i Gaza.

Jag är beredd att riskera framtida jobb och framtida uppdrag för detta, säger hon.

Greta Fischer deltog i demonstrationen för Palestina vid SU på tisdagen. Foto: Jennifer Snårbacka

De flesta av studenterna som Studietid pratat med missade ingen föreläsning för att gå på demonstrationen. Lo Koppen, som pluggar en kurs i idéhistoria vid SU, gick förbi av en händelse direkt efter föreläsning.

Jag ville se vad som händer. Jag vill verkligen ta palestinska folkets sida men jag hade ingen aning om att det här ordnades, önskar jag visste om det tidigare.

Lo Koppen gick förbi protesten av misstag men valde att stanna för att visa stöd. Foto: Jennifer Snårbacka

Det fanns dock de som gick ut från en föreläsningssal för att delta i protesten. En av dem är Rama, som går fritidslärarlinjen.

Jag var den enda på min föreläsning som gick ut. Vi har sett i medierna vad som sker i Palestina, jag tycker det är så fel, säger Rama och fortsätter:

Jag är själv irakier men jag har släkt som kommer från Palestina. De bor här i Sverige men har anhöriga där, de är okej men tänk vad de går igenom, det här är ett trauma som kommer vara med i deras liv för alltid, säger hon.

Polis tillkallades: “Irriterad stämning”

Judiska studenter har uttryckt oro över att manifestationen skulle hållas, skriver Dagens Nyheter. Demonstrationen vid SU förlöpte dock lugnt, förutom en kontroll av en person efter att sammankomsten avslutats.

Det har varit lite irriterad stämning enligt ordningsvakter på plats, så vi sände dit en patrull. En person har kontrollerats, men han har sedan gått. Jag ser inte vad personen har gjort och ingen anmälan har upprättats, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

Enligt uppgifter till Studietid var det en av studenterna som anmält en person för att ha “smygfilmat” protesten. Dock är det tillåtet att filma på offentlig plats.

Man får filma och har man en allmän sammankomst får man räkna med att människor tar bilder, säger Wikdahl.

Arrangören hade däremot inte ansökt om tillstånd för att anordna utmarschen.

Jag kan inte hitta något tillstånd för detta. Det brukar vara det normala, att man ansöker om tillstånd.

Palestinagrupperna i Sverige uppger på sin hemsida att man vill att svenska universitet ska avsluta “allt samarbete med israeliska universitet och forskningsinstitut som har samröre med den israeliska militären”.

SU har inte kommenterat kraven.


Relaterade artiklar: