Beslutet: SU har inte diskriminerat studenten David – “Känner mig besviken”

När Studietid träffade David Elfving i juni hade han planer på att börja plugga i Uppsala istället, något som nu blivit verklighet. Foto: Sofi Röjlar

Stockholms universitet har inte diskriminerat studenten David Elfving genom att neka honom att skriva tentor på dator. Det slår Diskrimineringsombudsmannen fast.

– Jag känner mig besviken, men inte alltför överraskad, säger David.

I somras berättade Studietid om studenten David Elfving, som får kramp och värk av att hålla i en penna en längre tid.

David bad därför Stockholms universitet (SU) om att få skriva sina salstentor på dator istället för med penna.

Han lämnade in ett intyg från en logoped från 2013 och sedan ett intyg från en arbetsterapeut från 2023 om sina problem. Men SU tyckte inte att intygen var tillräckliga.

SU ville att David, och studenter i allmänhet som ansöker om anpassningar, ska ha en fastställd diagnos. Men David menar att det är svårt att hitta någon som kan diagnostisera hans problematik.

Han var därför tvungen att avstå från att skriva sina tentor och beslutade sig för att anmäla SU till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

DO går nu på universitetets linje.

Jenny Fromin som är utredare på DO berättar att det inte krävs en fastställd diagnos för att en person ska skyddas av diskrimineringslagen. Men DO bedömer att intygen som David lämnat in inte bevisar att han har en funktionsnedsättning – och att han därmed inte har kunnat bli diskriminerad.

Fromin kan inte specificera vad som brister i Davids underlag, eller vad som ytterligare hade behövts för att underlaget skulle anses vara tillräckligt.

– Vad som hade krävts utöver det går inte att säga, säger Jenny Fromin.

David berättar att han inte är förvånad över beslutet. Han anmälde inte för sin egen skull utan för att han kände att det var hans “medborgerliga plikt”.

– Om de kunde dirigera mig till någon som kan ge mig de intygen de vill ha skulle jag gå dit omedelbart. Sjukvårdssystemet har strulat i majoriteten av mitt liv och jag har inte hittat någon som kan ge mig andra intyg, säger han.

David har nu börjat plugga på Uppsala universitet, och enligt honom anser universitetet att han har rätt att få anpassningar.

Nu väntar han på svar från institutionen om de kan tillgodose just den anpassningen han behöver – att få skriva tentor på dator.

– Jag har höga förhoppningar, säger David.

Sofi RöjlarDiskriminering