SUS fyller 140 år – firar med en stor fest: “Vi går all in”

Sara Qwist, övermarskalk på SUS, ser framemot att fira kårens 140-årsjubileum. Foto: Sofi Röjlar

Stockholms universitets studentkår (SUS) fyller 140 år – och det ska firas med en bankett. Planeringen har pågått i över tre månader och nu i helgen är det dags för festligheterna.

– Jag hoppas vi kommer stå i en klunga på dansgolvet och sjunga, säger Sara Qwist som är projektansvarig för festen.

För 140 år sedan grundades SUS, då med ett annat namn – “Studentföreningen i Stockholm”.

Trots sina 140 år med ett antal jubileer, hör det inte till vanligheten att SUS firar dessa. Senast skedde det för 40 år sedan, när studentkåren fyllde 100 år.

– Vi har inte firat något jubileum ordentligt sedan 80-talet, så det är länge sedan vi firade oss själv. Det här är också ett sätt att uppmärksamma SUS på campus, säger festfixaren och tillika övermarskalken Sara Qwist.

Studentlivet på campus har överlag varit nedkylt sedan pandemin, så denna jubileums-bankett är ett försök att dra igång studentlivet igen.

– För att det ska hända något mer, annars har vi bara Luciabalen. Vi ville ha en till stor fest, eftersom det är så kul, berättar Sara Qwist.

Festen benämns som en bankett, och Qwist beskriver det som “ett mellanting mellan en sittning och en bal”.

– Vi har valt att kalla den bankett eftersom klädkoden är mörk kostym och det är lite finare mat och lokal, förklarar hon.

Pampig festlokal

Banketten kommer anordnas den 25 november på K-märkt, vilket är en restaurang i byggnaden Garnisonen på Östermalm.

– Det är en jättestor fin lokal. Vi har också valt dem eftersom vi har som intern policy att servera vegetariskt på våra fester och sittningar – och det är alltid lite problem med att få bra och god vegetarisk mat i stora sällskap – men deras kök är väldigt duktiga på vegetarisk mat.

Vad som kommer serveras blir dock en överraskning. Det enda besökarna vet, inklusive Qwist själv, är att det blir trerätters.

– De har fokus på hållbarhet. Så de anpassar menyn för vad som är i säsong och de allergier som anmälts. Så just därför får vi inte veta menyn förrän vi är på plats.

Under middagen kommer flera olika personer hålla tal, bland annat Stockholms universitetets rektor Astrid Widding Sjöberg.

– Sen ska vi ha ett litet spex under efterrätten. Middagen kommer hålla på till midnatt. Då ska vi räkna ner och skåla in vårt jubileum, som egentligen är dagen efter. Sen blir det efterfest i samma lokal, berättar Qwist.

SUS planerade och hoppades på 400 middagsgäster – men det är endast 165 personer som köpt en biljett. Qwist tror att den huvudsakliga orsaken till detta är att studenterna inte haft råd.

“Vi går all in”

För SUS-medlemmar kostade en biljett 650 kronor utan alkohol och 750 kronor med alkohol.

– Det är svårt att få ner priserna mer än så, jag förstår att man kan tycka att det är mycket pengar. Men det är inte så mycket givet det man får: en fin trerätters middag, två glas vin, en snaps, ett glas punsch, två glas bubbel, i en fin lokal med gratis inträde till efterfesten med en professionell DJ.

Qwist berättar att biljetter till liknande tillställningar brukar ligga på 1000 kronor. Anledningen till att just dessa biljetter ligger under 1000-lappen är att SUS subventionerat biljetterna.

– Vi har betalat runt 1500 kronor per gäst, vi går all in för att det ska bli ett ordentligt firande. Klart man hade velat bjuda alla på en gratis biljett, men det hade vi inte budget till.

Läs mer: SUS satsar en halv miljon på studentfest: "Ett sätt att fira"

Biljetterna till banketten går inte längre att köpa, men det finns en lista till efterfesten som man kan skriva upp sig på. Listan går att hitta på SUS Instagram eller i evenemanget på Facebook.

– Jag tror efterfesten kommer bli jättekul, jag har fått en väldigt bra känsla av DJ:en. Jag vet inte vad han spelar i vanliga fall, men vi har beställt att han ska köra sådan musik som det brukar vara på studentfester – lite Veronica Maggio, Håkan Hellström, lite kung i baren. Det ska inte vara någon svår technomusik som man inte vet hur man ska dansa till.

Sofi RöjlarSUS