SU-forskare invalda i Sveriges unga akademi — ska få unga att vilja forska

Anna Danielsson, professor vid SU, sitter i ledningen för Sveriges unga akademi. Foto: Richard Kilström/Stockholms universitet

Nyligen har Sveriges unga akademi fått ett tillskott av SU-forskare. Men vad gör akademin? Styrelseledamoten Anna Danielsson berättar att ett av deras tre huvuduppdrag är att få unga att vilja forska.

I veckan valde Sveriges unga akademi (SUA) in åtta nya forskare inom olika ämnen. Två av dem är forskare från SU — Juan Rocha, som forskar inom miljö- och hållbarhetsfrågor, samt Iva Lučić, docent i historia.

Anna Danielsson, professor i naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet, sitter i SUA:s ledning sedan ett år tillbaka. Hon berättar att de finns till för att ge unga forskare en plattform över vetenskapsgränserna.

— Det är en akademi för ett urval framstående yngre forskare. Man kan bli invald två till tio år efter att man disputerat, säger hon.

För att vara med behöver man därmed inte vara en viss ålder, utan det bedöms utifrån ens tid i akademin.

— Det finns ingen gräns åldersmässigt, om man har disputerat vid 50 års ålder kan man ändå få vara med.

Det gör Sveriges unga akademi

Akademin bildades 2011 och består av omkring 35 ledamöter. De jobbar med tre fokusområden, berättar Danielsson: forskningspolitik, internationalisering och ett utåtriktat arbete.

— Vad gäller forskningspolitiken, och delvis internationaliseringen, handlar det om att delta i den aktuella debatten. Vi skriver debattartiklar till de stora dagstidningarna, bland annat ger vi inspel på regeringens forskningsproposition till nästa år, säger hon.

LÄS MER: Nya ledamöter i universitetsstyrelsen – först ut i ny kritiserad mandatperiod

Det utåtriktade arbetet handlar om att nå ut till unga personer, bland annat genom en sommarskola för gymnasieungdomar som i år ordnas i Abisko, berättar hon.

— Det utåtriktade arbetet handlar om att fler barn och unga ska se forskning som en möjlig framtid, att fler ska få en relation till forskning oavsett om man tar den vägen eller en annan. Varför SUA finns handlar om att ge unga forskare en stark röst i forskningssamhället.