Så påverkas studenter på SU av det höjda terrorhotet

Nu har det gått tre veckor sedan Säkerhetspolisen höjde terrorhotnivån i Sverige. Nu har dessutom studenterna kommit till campus — och Studietid gick ut för att höra hur de påverkas av situationen.

– Det känns på ett sätt som det nya normala, säger Clara Fisher.

Alice Landin. Foto: Jennifer Snårbacka

Alice Landin, 25, masterstudent:

Som en icke-vit person är jag alltid vaksam och försöker passa in så mycket som möjligt. Det är oroande att höra att terrorhotsnivå har höjts, det är väldigt lätt att släppa garden.

Jonatan Niskanen. Foto: Jennifer Snårbacka

Jonatan Niskanen, 23, utbytesstudent inom statsvetenskap:

– Jag kom hit i förra veckan från Jyväskylä på utbyte. Det påverkar inte mig särskilt mycket, annat än att jag undviker stora folkmassor. Jag försöker leva ett normalt liv.

Juste Eriksson med hunden Delta. Foto: Jennifer Snårbacka

Juste Eriksson, 25, student på kandidatprogrammet i personal, arbete och organisation:

– Det påverkar mig litegrann, jag har det i bakhuvudet. Något kan hända, man vet inte var, eller när, eller hur. Jag undviker inga speciella platser, men å andra sidan brukar jag exempelvis inte röra mig i stora köpcenter eller så. Även om jag inte känner mig direkt orolig så har jag det alltid i tankarna, omedvetet, och är nog extra vaksam. Jag blev väldigt påverkad av det som hände på Drottninggatan, jag var bara någon kilometer bort och såg alla som ringde sina nära och kära för att höra om de var okej.

Melvin Ersson. Foto: Jennifer Snårbacka

Melvin Ersson, 23, pedagogikstudent:

– Det påverkar inte mig direkt. När man går ut, till exempel på Medborgarplatsen, så kommer väl tanken. Jag tror att något lär hända, men det behöver inte ske i Stockholm. Det finns större saker att stressa över, säger han.

Läs mer: Höjd terrorhotnivå påverkar inte SU

Clara Fisher. Foto: Jennifer Snårbacka

Clara Fisher, 27, studerar kandidatprogrammet i personal, arbete och organisation:

– Jag personligen känner mig inte så orolig. Vi har haft terrorhot förut, vi har haft gängkriminalitet, pandemi, och så har vi ju haft en upptrappning under en längre tid. Det känns på ett sätt som det nya normala.

Faezur Fahim. Foto: Jennifer Snårbacka

Faezur Fahim, 25, studerar masterprogrammet i globalisering, miljö och social förändring:

– Det påverkar inte mig. Som muslim tycker jag att vi inte ska reagera på koranbränningarna. Koranen är helig, och det faktumet påverkas inte av att den bränns, säger han.


Lovisa Salomonsson. Foto: Jennifer Snårbacka

Lovisa Salomonsson, 29, studerar pedagogik:

– Jag är orolig till och från. Jag är inte från Stockholm, utan kommer från Norrköping. Där var det nyligen en explosion. Det blev kaos för alla som bor i byggnaden, men efter några dagar, jag vet inte om det är positivt eller negativt, så blir det normalt igen. Det kanske har med vishet och ålder och göra, men när man var yngre så var jag inte rädd för att gå omkring själv på kvällarna men nu tänker man till — vad som helst kan hända när som helst. Och det är inte nödvändigtvis relaterat till terrorism.

Jennifer Snårbacka