Hon ska jobba för SUS medlemmar: "Alla ska ha nytta av medlemskapet"

Sofia Holmdahl började plugga vid Stockholms universitet år 2014 på Kulturvetarprogrammet. Hon tog sedan en masterexamen i genusvetenskap år 2018. Foto: Sofi röjlar

Runt, runt, runt i studentlivet och sen tillbaka till SUS. Sofia Holmdahl, som har en gedigen bakgrund inom studentorganisationer, har tagit över det operativa rodret för medlemskapen i SUS.

– Jag har en förståelse för studenterna vid SU, berättar hon.

Sofia Holmdahl är nybliven chef för teamet Medlemsserivce på SUS. Det innebär att hon, tillsammans med sina medarbetare, ska skapa ett så attraktivt medlemskap i SUS som möjligt – utifrån det som fullmäktige och styrelsen vill se.

– Jag har en övertygelse om att vi behöver jobba strategiskt och sätta upp riktlinjer, arbetssätt och processer. Och där är jag generellt väldigt skicklig. Sen tycker jag att det är väldigt roligt och ser mig som en person som kan leda den här typen av arbete – det är också något jag fått med mig från de jag arbetslett tidigare, säger hon.

Holmdahl kommer direkt från ett ordförandeskap i SSCO, vilket är en studentorganisation som samlar studentkårerna i Stockholm.

– Där har jag gjort allt möjligt, men framförallt lett kansliarbetet. Jag har även arbetat med medlemsfrågor, påverkan och allt möjligt.

Mellan maj 2021 och augusti 2023 var Holmdahl talman för SUS, vilket innebar att hon ledde kårfullmäktige. Foto: Sofi Röjlar

Även om Holmdahl är ny på SUS i denna roll, kan hon knappast räknas som en nykomling.

– Jag har suttit i presidiet i två år. Först som vice ordförande och sen som ordförande, berättar hon.

“Vilja till verklighet”

Holmdahl har alltså tidigare varit en av dem som bestämmer i vilken riktning kåren ska gå – nu ska hon följa.

– Det är klart en fråga att hantera, så att jag ser till att jag inte lägger mig i eller trampar någon på tårna. Jag har ju en annan roll idag. Det handlar ju om att göra fullmäktige och styrelsens vilja till verklighet.

En av deras viljor är att SUS ska ha 20 000 medlemmar i slutet på vårterminen 2026. Under vårterminen 2023 hade de cirka 9 000 medlemmar.

– Medlemssiffran har tappat och det blev ju inte bättre av pandemin. Så där är det ett helhetsgrepp som behöver tas och där vi behöver diskutera frågan på många nivåer. Jag ska göra mitt absolut bästa för att se till att vi når dit, tillsammans med alla SUS anställda och framförallt SUS:s förtroendevalda. Det är ett stort projekt och min bild är att vi har möjlighet att nå det.

Enligt Holmdahl är det svårt att beskriva exakt vad som ska göras för att höja medlemssiffran och skapa ett attraktivt medlemskap. Detta eftersom SU har en heterogen studentgrupp.

– Det innebär att det finns allt från studenter som kommer direkt från gymnasiet, till pensionärer som läser en kvällskurs. Vi vill att alla ska ha nytta av medlemskapet, därför behöver vi göra många olika saker.

Men en stereotypisk aktivitet som SUS ska fokusera på är kårpuben.

– Det är viktigt att den ‘bara får vara en kårpub’, dit man kan gå efter plugget och ta en valfri dryck. Men också fungera som en ingång till ytterligare engagemang, till exempel i föreningar.

Det finaste jag kan tänka mig”

En viktig tid för SUS att rekrytera medlemmar är under terminsstarterna, och det är precis under en sådan som Holmdahl kom in på SUS.

– Jag sländes rakt in i en terminsstart och det var jätteroligt, det finns inget roligare än att möta nya studenter. Det är dem vi representerar och det är de som är SUS:s framtida ledare, de som kommer vara aktiva i råd och skapa föreningar. Att möta alla olika studenter i ett tält var det första jag behövde ta mig an, och det var väldigt roligt.

Förutom sitt uppdrag på Medlemsservice ser hon fram emot att arbeta på kåren i sin helhet.

– Det här är det roligaste jag kan tänka mig. För mig är kårens kärnuppdrag, att medverka i inflytandet över utbildningen, så otroligt viktigt. För mig är det en viktig del av det demokratiska samhället. Så att på sätt och vis göra det inflytandet möjligt, är det finaste jag kan tänka mig.

Läs mer om SUS:

Sofi RöjlarSUS