Nya bostäder för 300 studenter – det här planeras i Kräftriket

En illustration över hur området ser ut idag, och hur det kan se ut i framtiden. Bild: Sweco

Akademiska hus vill bygga nya hus i Kräftriket – som de hoppas ska rymma 300 studenter och forskare. Att bygga om de befintliga husen, som står tomma, till studentbostäder är inte optimalt.

– Det är ett svårt pussel att lägga, säger Marcus Rancken, strategisk fastighetsutvecklare på Akademiska hus.

Det numera tomma området Kräftriket ligger mellan Albano och Frescati. Tidigare huserade Kräftriket flera av Stockholms universitets institutioner, som senare flyttade till Albano.

Nu planerar Akademiska hus, som äger fastigheterna, att bygga nya hus på södra sidan av området. Akademiska hus uppdrag är att primärt tillhandahålla lokaler för högskolor och universitet.

– Där ser vi att det går att komplettera med byggnader som kan bli student- och forskarbostäder, berättar Marcus Rancken, strategisk fastighetsutvecklare på Akademiska hus.

Projektet är i ett tidigt skede, och Akademiska hus har inte fått detaljplanen godkänd ännu.

– Detaljplanen definierar var husen får ligga, och hur högt och brett. I vårt fall kommer det vara mycket kring utformningen, eftersom det ligger i en nationalstadspark och kulturmiljö. Vi hoppas på att uppnå trehundra bäddar när vi är klara, säger Rancken.

Enligt detaljplanen kommer byggnaderna att bli cirka 9 000 kvadratmeter stor och ha flera våningar

– Vi försöker hitta en skala som stämmer med området. Vi är väldigt försiktiga. Vi vill inte förstöra områdets fina kvalitet, utan kanske tillföra något som bättrar på, bibehåller och kompletterar kvaliteten.

Kommunfullmäktige väntas fatta beslut om projektets genomförande under våren 2024.

Visionsbild på den nya torgplatsen. Bild: Sweco

“Strå till stacken”

Rancken berättar att Akademiska hus ambition är att nyproducera så lite som möjligt, med tanke på koldioxidavtrycket.

– Men ibland behöver vi nyproducera, för vi kommer inte få fram tillräckligt många studentbostäder i Stockholm annars. Det här är ett litet strå till stacken för att motverka den bostadsbrist som råder, säger han.

De befintliga fastigheterna byggdes för Veterinärhögskolan på tidigt 1900-tal, som senare flyttade till Uppsala och numera heter Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Att bygga om dessa till bostäder kan bli en dyr historia.

– En del är byggda som skolor, andra som djurstallar. Så alla är inte effektiva som bostäder, som har olika krav kring till exempel dagsljus. Men vi ser över om det finns byggnader som är lämpliga att konvertera till bostäder.

Vad som ska ske med fastigheterna som idag står tomma är oklart. Men Akademiska hus hoppas på att fylla Kräftriket med verksamheter som på något sätt gynnar närliggande lärosätens verksamhet, alltså Stocholms universitet och i viss mån Kungliga Tekniska högskolan.

– Där vill vi gärna ha input på verksamheter som skulle kunna matcha. SU är ett universitet som har en väldig bredd i forskning och utbildning. Det gör det inte så självklart vad som kan flytta in.

De som bor på Albano saknar en närliggande matbutik, men just nu finns det inga planer på att ha sådan verksamhet i Kräftriket.

– Service på campus är jätteviktigt, men den är komplicerad. Dels så ska det finnas lämpliga lokaler oavsett vilken verksamhet man sätter in. Sen måste det finnas ett kundunderlag, ett visst antal personer måste upprätthålla sig i området för att en butik ska finnas kvar på lång sikt. Sen ska det in en aktör som vill driva det.

Sofi RöjlarBostad