Sju år sedan skulpturen utanför Studenthuset fick en tvätt — “Nu var det dags”

Konstverket Moby Dick utanför Studenthuset fräschas upp. Foto: Jennifer Snårbacka

Den blå skulpturen som står utanför Studenthuset på campus Frescati håller på att restaureras. Sju år utan rengöring har tagit ut sin rätt, säger konstnären Johan Paalzow.

På norra sidan har det börjat växa mossa, säger han.

Den som rört sig på campus Frescati under onsdagen har knappast undgått att lägga märke till att den blåfärgade pjäsen, som står utanför Studenthuset, är under restaurering.

Konstnären Johan Paalzow, som skapade verket för 20 år sedan, sköter om arbetet tillsammans med kollegan Petra Jensen, och hunden Tofflan.

Vad skulpturen föreställer är upp till var och en att tolka, säger konstnären Johan Paalzow. Foto: Jennifer Snårbacka

— Vi håller på med en uppfräschning. Då den står ute, och i ett sånt offentligt rum, behöver den göras rent med jämna mellanrum. Det var sju år sen sist, så nu var det dags. På norra sidan har det börjat växa mossa. Hade det handlat om någon lyxbåt ute i Djursholm hade det ju varit katastrof, säger Paalzow.

Under tisdagen var det en grundrengöring som gällde, och under onsdagen har man slipat och vaxat — för att den klarblåa färgen ska stå sig väl tills nästa gång.

“Här har den klarat sig bra”

För Johan Paalzow är konstverket, som heter Moby Dick, speciellt. Det är hans första verk som ställts ut i offentligheten. 2006 kom det till campus Frescati.

Det är roligt att vara här och se den på nytt. Det man vill som konstnär är att ens verk hamnar på platser som är en del utav ett sammanhang. Därför känns det roligt att den får stå här utanför Studenthuset.

Trots att skulpturen pinats av väder och vind är Paalzow glad över att den klarat sig från skadegörelse.

Det känns bra att det inte skett någon vandalisering. Här har den klarat sig bra, av turliga skäl. Det räcker ju att någon är på dåligt humor och kommer och sprejar ner den. Så jag är tacksam för det, det är en bonus.

Jennifer Snårbackacampus