Över ett år sedan studenten Johanna DO-anmälde SU – utredningen är ännu inte klar

Johanna Hajnos har skjutit upp sina studier, på obestämd tid. Foto: Privat

Johanna Hajnos anmälde Stockholms universitet till Diskrimineringsombudsmannen (DO) i mars 2022. Trots myndighetens målsättning om att utredningar ska vara klara inom nio månader, står Johanna utan svar än idag.

– Jag är inte ens förvånad, säger Johanna Hajnos.

Johanna Hajnos började pluggade Socionomprogrammet vid Stockholms universitet (SU) höstterminen 2021. Johanna är diagnostiserad med adhd samt autism, och SU gav henne inte de förutsättningar hon behövde för att studera på samma villkor som andra studenter. Detta gjorde att Johanna blev utbränd och tvingades hoppa av programmet, något som Studietid rapporterat om tidigare.

Johanna upplevde att SU diskriminerade henne i och med att de inte kunde tillhandahålla de anpassningar som hennes neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) krävde. Därför valde hon att anmälda universitetet till DO, som nu utrett hennes ärende i fjorton månader.

– En del av mig är inte förvånad längre. Alla stora myndigheter och organisationer har jag lärt mig tar lång tid. SU tar lång tid, kommunen tar lång tid, vården tar lång tid.

Nytt fokus hos DO

Enligt Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, beror ärendets utredningstid på ett nytt arbetssätt inom myndigheten.

– När nuvarande ombudsman tillträde för tre år sedan skulle vi lägga mer fokus på att utreda ärenden och för att fler ska få upprättelse. Tidigare fokuserade vi mer på de som har skyldigheter – att informera, utbilda och sprida kunskap till dem.

De som har skyldigheter att följa diskrimineringslagen är till exempel skola och arbetsgivare.

På grund av det nya fokuset har myndigheten därför ändrat sin målsättning om att utredningarna ska vara klara inom sex månader till nio månader. Detta eftersom utredarna tar hand om fler ärenden än tidigare och arbetssättet är relativt nytt ännu.

– Vi har under denna tid behövt acceptera att det tar lite längre tid för vissa ärenden, men det ska inte vara så långsiktigt, säger Clas Lundstedt.

“Inte för min egna skull”

För Johanna spelar det inte någon större roll att DO:s beslut dröjer.

– Jag anmälde inte för min egna skull utan för andra NPF-personers skull. Även om DO hade varit snabba och utredningen gått på några månader, var jag redan för trasig för att orka och hade ändå behövt ta en paus. SU skulle inte heller hinna göra några strukturella förändringar till hösten.

Johanna hade därför planer på att påbörja en socionomutbildning till hösten på ett annat lärosäte, men har tänkt om.

– Jag har hittat ett jobb jag trivs jättebra med, så antingen skjuter jag på utbildingen ett år till eller så skjuter jag på det på obestämd tid. Att jag har hittat en arbetsplats med en struktur som jag mår bra av känns värdefullt.

Sofi RöjlarDiskriminering