Nu startar invigningen av Albano – "Stor glädje"

Från vänster: Anders Söderholm, Astrid Söderbergh Widding, Caroline Arehult, Karin Wanngård, Anna Kinberg Batra, Stefan Sandberg Disa Ahlblom-Berg och Niklas Carlbaum. Foto: Sofi Röjlar

För åtta år sedan började Albano byggas – idag startade invigningen med en ceremoni. Astrid Söderbergh Widding var den första som intog scenen.

– Det är med stor glädje som jag idag, som rektor för Stockholms universitet, får hälsa välkommen till invigningen av campus Albano.

Under invigningsceremonin talade åtta representanter från olika aktörer, som varit delaktiga i bygget av Albano.

Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län, var en av dem.

– Stockholmsregionen konkurrerar inte med vilka orter som helst eller vem som helst, vi konkurrerar faktiskt med hela världen. Stockholmsregionen växer på grund av kunskap, det är det vi konkurrerar med, och det betyder att den kunskapen kan samlas här, sa hon.

På plats var även Anders Söderholm, rektor vid KTH, Caroline Arehult, vd för Akademiska Hus, Karin Wanngård, finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad, Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder, samt Niklas Carlbaum, kårordförande vid Tekniska Högskolans Studentkår.

SUS:s ordförande, Disa Ahlblom-Berg, pratade om Albano från studenternas perspektiv.

– Det som är så fint med studieplatserna här på Albano är att det finns så många olika typer av studieplatser. Det finns platser för de som vill sitta i en livlig gruppdiskussion, men också för den som behöver sitta i tystnad.

När alla representanter talat var det dags för dem att ta varsin vattenkanna. Det som skulle vattnas var en ek som symboliskt planterats på området när första spadtaget togs, och som nu planerats tillbaka på området.

Invigningen fortsätter fram till lördag med olika aktiviteter, såsom seminarier och guidade visningar.

Ceremonin avslutades med en symbolisk vattning av den återplanterade eken. Foto: Sofi Röjlar

Video: Invigningsceremonin på 60 sekunder

Sofi Röjlarcampus