Stor oro över nedskärningar för studentkårerna – efter regeringens budgetsläpp

Jacob Färnert, ordförande för SFS, är kritisk till regeringens sänkning av anslaget för studentinflytande. Foto: Maria Cruseman

20 miljoner. Så mycket väntas regeringen sänka anslaget till studentinflytande från och med 2026. Jacob Färnert på Sveriges förenade studentkårer ser beslutet som ett dråpslag.

– Studentkårerna fyller en viktig funktion i att göra den högre utbildningen bättre. Nu slår man krokben för det arbetet, säger han.

Under onsdagen presenterade regeringen budgetpropositionen för 2024. I den framkommer att anslaget till studentinflytande ska minska med 20 miljoner från och med 2026.

Anslaget kom till efter att kårobligatoriet föll 2010. I och med att det inte längre krävdes ett kårmedlemskap som student minskade studentkårernas intäkter drastiskt.

2020 höjdes anslaget, som fördelas av lärosätena, till 68 miljoner kronor per år — varav 60 miljoner gick direkt till kårerna.

I den nya budgetpropositionen vill man minska anslaget till 48 miljoner.

Utbildningsministern: “Ingen anledning att förlänga”

I praktiken innebär det att pengarna avsedda för studentinflytande kan minska med drygt 12 till 20 miljoner kronor, beroende på hur resurserna fördelas, befarar Sveriges förenade studentkårer (SFS).

– Det här är väldigt oroväckande och vi hade hoppats att regeringen hade valt att förlänga satsningen som man har gjort tidigare. Vi är väldigt oroliga för att det här leder till konsekvenser i form av studenters möjligheter att påverka sin utbildning, säger Jacob Färnert, ordförande för SFS.

Utbildningsminister Mats Persson (L) säger till Lundagård att sänkningen ska ses som en tillbakagång till normalläge.

– Nu har vi ju inte någon pandemi längre och man kan mötas på campus igen, då ser vi ingen anledning att förlänga de pengarna, säger han till tidningen.

Den förklaringen köper inte Jacob Färnert.

– Regeringens expertmyndigheter har ju visat på motsatsen. Efter kårobligatoriets fall har många studentkårer haft problem med sin finansiering, och bidraget har varit alldeles för lågt. Enligt Universitetskanslersämbetet hade det behövt tredubblas. Man går inte tillbaka till en normal nivå, man går tillbaka till en nivå som är alldeles för låg.

“Kommer behöva ställa om”

Om budgeten godkänns i riksdagen kommer anslaget sänkas först om två år. Men nedskärningarna kommer att märkas innan dess, tror Färnert.

– Studentkårerna kommer behöva ställa om och anpassa sin verksamhet för att fungera i det här ekonomiska läget. Redan nu har många studentkårer behövt göra stora anpassningar och det här kommer drabba studenternas möjligheter att påverka, och i sin tur utbildningens kvalitet. Man kanske måste dra ner på sin utbildningsbevakning, inte tillsätta lika många studentrepresentanter, till exempel.

Studietid har sökt utbildningsminister Mats Persson utan framgång.

Jennifer Snårbackaekonomi