Ny talman för SUS – tog över mitt under fullmäktige

Under kvällens kårfullmäktige höll SUS:s nya talman Elis Wibacke ett föredrag om kårens historia, i och med att det är SUS:s 140-års jubileum i höst. Foto: Sofi Röjlar

Ikväll har SUS:s fullmäktige beslutat att Elis Wibacke blir kårens talman. Vanligtvis väljs talmannen på våren, men inte denna gång.

– Det är en lite speciell situation, att jag väljs på hösten, säger Wibacke.

I regel öppnar SUS:s talman kårfullmäktige, men inte ikväll – eftersom de inte hade en talman när mötet startade. I stället fick ordförande Disa Ahlblom-Berg öppna mötet.

Talmannen väljs under valfullmäktige, som hålls i slutet på varje vårtermin. Men den tidigare valda talmannen, Sofia Holmdahl, lämnade sitt uppdrag i och med att hon fick en anställning på SUS.

Under mötets gång valdes dock en ny talman – Elis Wibacke. Efter att beslutet togs klev han direkt in i rollen och tog över klubban från Ahlblom-Berg.

– Det känns väldigt ärofyllt. Det känns väldigt roligt att ha fått fullmäktiges förtroende och jag ska vårda det, säger han.

Att Elis Wibacke blev vald var dock ingen överraskning, eftersom att det inte fanns någon annan kandidat.

Leder kårfullmäktiges sammanträden

Elis Wibacke kommer nu att ha uppdraget som talman fram till valfullmäktige VT24. Det betyder att han leder kårfullmäktiges sammanträden, som sker fyra gånger per år.

– Som talman ska man förbereda inför möten, skicka ut kallelser, ta emot till exempel motioner och interpellationer, berättar Wibacke.

Uppdraget regleras i SUS:s stadgar, och innebär också att hålla ordning under sammankomsterna.

– Talmannen har rätt att avvisa folk om det blir en våldsam situation, men det har inte hänt vad jag vet, säger Wibacke.

Tidigare erfarenhet av SUS

Elis Wibacke har tidigare haft olika uppdrag inom SUS, till exempel var han ordförande under verksamhetsåret 21/22.

På den tiden var han aktiv i Vänsterns studentförening.

Även om talmannen ska vara neutral, tror Wibacke inte att hans tidigare engagemang kommer stjälpa honom i rollen som talman.

– Som talman representerar jag inte ett parti, även om jag har erfarenhet av att ha gjort det innan. Den erfarenheten kan hjälpa en förstå hur partierna fungerar och hur man som ledamot tänker.

Idag är han doktorand vid Linköpings universitet och forskar om hur stora studentorganisationer vid svenska lärosäten påverkades av att antalet studenter ökade kraftigt runt 1960.

Sofi RöjlarSUS