Studenten Sandra blev inte antagen till SU – var ett misstag: “Tyvärr sker det ibland”

Sandra Spule blev antagen till programmet förra hösten, men var tvungen att tacka nej på grund av jobb. Foto: Privat

Sandra Spule blev felaktigt nekad att påbörja en utbildning vid SU. Det har Överklagandenämnden för högskolan slagit fast.

– Det finns ingen annan förklaring än den mänskliga faktorn, säger Peter Wretling, sektionschef på SU.

Stockholms universitet (SU) nekade Sandra Spules ansökan till masterprogrammet i öppen e-förvaltning hösten 2023. Detta på grund av att de ansåg att hon inte hade den behörighet som krävdes – Engelska 6 eller motsvarande.

Ändå hade Sandra Spule blivit antagen till samma program hösten innan, med samma underlag i sin ansökan.

Höstterminen 2022 ansåg SU att Sandra uppnådde kraven på det engelska språket genom att hon tidigare läst 60 högskolepoäng med engelska som undervisningsspråk vid SU.

Så hon beslutade sig för att överklaga SU:s beslut till Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH).

– Jag såg det lite… som en sport. För om jag en gång blivit accepterad, varför blir jag inte accepterad gången efter, undrade Sandra.

Gjorde rätt i att överklaga

Eftersom Sandra tidigare blivit antagen, beslutade ÖNH att hon ska vara behörig även denna termin.

Omvägen via ÖNH gjorde att hon fick sitt antagningsbesked några månader senare, men det påverkade inte Sandra eftersom hon ska ta utbildningen på distans.

– Men jag tänkte att det är värt att prata med dig ändå. Inte för min skull, men för andra som råkar ut för samma sak, säger Sandra.

Hon tror att en sådan här miss kan vara allvarlig för någon som planerat att flytta till Stockholm för sina studier.

– För någon i den situationen skulle det här absolut påverka. Jag skickade in överklagan runt påsk och jag fick beslutat i maj, kanske juni. För någon som planerar att plugga på plats är det alldeles för sent, säger Sandra.

Inte rättssäkert: “Man ska ta ett korrekt beslut”

Det som skett med Sandras ansökan beror enligt Peter Wretling på den mänskliga faktorn. Han är chef över sektionen för antagning och studieinformation.

Varje år är det ett hundratals studenter som hör av sig till sektionen angående deras beslut. Foto: Sofi Röjlar

– Det är helt klart ett misstag. Tyvärr sker det ibland, i den stora mängd handläggningar och bedömningar som görs, säger han.

Enligt honom är det väldigt sällsynt att ärenden tar sig till ÖHN, ofta klaras misstag upp före det.

– Studenterna kan kontakta oss direkt när de ser bedömningen som gjorts, och kan då uppmärksamma oss på om det gjorts ett misstag. Så kan vi redan i det skedet ändra beslutet.

Om en student inte kan påbörja sina studier i tid, till följd av en miss av universitetet, så finns det två lösningar.

– Har utbildningen pågått i en vecka kan vi ta kontakt med institutionen och kolla om det är okej att studenten börjar senare. Går inte det, får man vänta med studiestarten ett år, berättar Wretling.

För att minimera risken att felaktiga beslut tas så arbetar sektionen med handböcker och bedömningsunderlag, som uppdateras och diskuteras kontinuerligt.

– Den rättssäkra hanteringen är att man ska ta ett korrekt beslut, säger Wretling.