Kokain utanför SU:s tentasal – spår hittades på toalett

Spår av kokain hittas på en av toaletterna utanför Värtasalen, den största tentasalen på Stockholms universitet. Det i och med att Studietid testat över 40 toaletter på campus Frescati och campus Albano.

Studietid har testat totalt 41 toaletter spridda över campus Frescati och campus Albano för spår av kokain. En undersökning som har gjorts genom att torka av platta ytor med en typ av våtservett som är särskilt utformad för att testa förekomsten av kokain.

En blå fläck uppstår på en av servetterna – kokain har hittats på en av toaletterna utanför Värtasalen.

På ett handfat i anslutning till Värtasalen fanns spår av kokain. Foto: Sofi Röjlar

– Det är tydligt. En prick betyder att det har varit ett korn som träffat servetten, säger Ulf Ellervik, professor inom bioorganisk kemi vid Lunds universitet, efter att ha sett servetten som fick utslag.

Att det är just kokain, och inte någon annan kemikalie, är högst sannolikt enligt Ulf Ellervik. Han forskar på läkemedel och berättar att han försökt hitta kemikalier som kan ge samma effekt på servetterna som kokain – men utan framgång.

– Det är osannolikt att någon skulle ha spillt någon annan kemikalie som skulle funka på samma sätt, säger Ulf Ellervik.

Stockholms universitets prorektor Clas Hättestrand har fått ta del av resultaten från undersökningen. Han är inte förvånad över att endast en toalett gav utslag.

“Jag kan inte uttala mig om representativiteten i undersökningen och kan därför inte göra någon värdering av allvaret i att ni hittat ett fall, men även om det förstås vore bättre om det vore noll träffar, så tycker jag inte att just de här resultaten pekar på att narkotikaanvändning är ett generellt problem på universitetet” skriver Clas Hättestrand i ett mejl.

SU:s säkerhetschef Peter Klysing understryker universitetets alkohol- och drogpolicy, som inte tillåter narkotikabruk på campus, i ett mejl till Studietid.

“Illegala droger har ingen plats på ett campus och Stockholms universitets policy är tydlig med att arbete och studier inte går att förena med förtäring av alkohol eller andra droger” skriver Peter Klysing.

Nekas kokaintestning på rektorns toaletter

Samma dag som Studietid testar majoriteten av toaletterna har reportrarna bestämt träff med Clas Hättestrand. 

Reportrarna vill göra tester även på toaletterna vid Rektorns kansli, som inte är öppna för allmänheten, något som nekas av Hättestrand.

Vid dörren säger prorektorn att han måste kolla med någon annan innan ett eventuellt test görs. När Studietid frågar vem han skulle kolla med så visste han inte vem.  

– Jag vet inte vad som gäller vid den typen av frågor och jag vill inte ta ansvar för att släppa in er för att göra testerna utan att förankra det, säger Clas Hättestrand. 

I efterhand skriver Clas Hättestrand i ett mejl att han blev överraskad när Studietid kom förbi med förfrågan om testerna.

Dock krävs just ett överraskningsmoment för att genomföra testerna – annars finns möjligheten att städa toaletterna inför testerna, varpå eventuella kokainrester försvinner.


Fakta: Hur har testerna genomförts?

  • Den 7 maj testas 37 toaletter spridda över Södra Husen, Arrheniushusen, Geohuset och Studenthuset på campus Frescati samt i Hus 1, Hus 2 och Hus 4 på campus Albano.  

  • Den 22 maj testas fyra toaletter utanför Brunnsvikssalen respektive Ugglevikssalen.  

  • Testerna genomfördes på platta ytor på toaletterna, som hyllsatser och ovansidan av handfat och toapappershållare.

  • Våtservetterna som användes i undersökningen är särskilt utformade för att testa förekomsten av kokain. Om blåa fläckar uppstår på den annars ljusrosa servetten indikeras spår av kokain.


Felicia Larsson