Nya krav när tältdemonstrationerna går in i andra veckan

Tälten utanför Södra husen har blivit fler under veckan. Foto: Felicia Larsson.

Efter en vecka av tältdemonstrationer för Palestina utökar demonstranterna nu sina krav på universitetet.

Sedan en vecka har studenter vid Stockholms universitet demonstrerat för Palestina och mot universitetets avtal med israeliska lärosäten genom att slå upp tält utanför biblioteket på campus Frescati.

Idag utökar studenterna sina krav på universitetet.

– Vi har gått från att bara kräva att samarbeten ska avslutas med fyra israeliska lärosäten, till att vi nu också kräver ett uttalande från Astrid om att folkmord är fel. Och vi kräver också amnesti för de som är här på campet, att administrationen inte ska försöka vidta några former av straffåtgärder mot oss, berättar Emma Bastås, talesperson för studenterna som demonstrerar.

 Har ni fått tecken på att straffåtgärder är på gång? 

 – Inte vad jag vet, nej.  

Utöver tältdemonstrationen arrangerar studenterna så kallade walk-outs och sit-ins för att skapa uppmärksamhet kring kraven de ställer på universitetsledningen. Foto: Felicia Larsson.

Ledningen säger nej till studenternas krav

Utöver att sätta upp tält och skyltar på campus har studenterna även arrangerat walk-outs för Palestina. De har också tagit sig upp på Södra husens tak för att ropa slagord.

Igår hölls även en sit-in, där studenterna demonstrerade inne i universitetslokalerna.

– Det innebär helt enkelt att vi är inne i universitetets lokaler och ropar slagord och har palestinska flaggor. Och vi läser upp våra krav, så att de som inte redan vet får reda på det, förklarar Emma Bastås.

Syftet är att ge mer uppmärksamhet åt demonstrationen – och att försöka sätta press på universitetsledningen, framförallt rektor Astrid Söderbergh Widding.

I fredags vid lunchtid hade några av studenterna tagit sig upp på Södra husets tak. Foto: Sofi Röjlar

Studenterna har sedan demonstrationens start förra veckan försökt få till ett möte med ledningen. Ett möte som inte var inplanerat på tisdagens förmiddag, men som plötsligt tog plats senare samma eftermiddag i Aula Magna.

Mötet blev dock en besvikelse för studenterna. Där berättade rektorn att hon inte skulle gå med på deras krav.

Fler sluter sig till protesten

Sedan demonstrationen började syns nu fler tält till utanför Bloms hus. Det finns dock inga exakta siffror på hur många fler som anslutit sig till protesten.

– Det är kul att se att det är så många som tycker att det här är viktigt, att det har tillkommit folk under den här veckan, berättar Emma Bastås.

Poliser och säkerhetsvakter har synts till kring demonstrationerna, men har enligt Emma Bastås förhållit sig avvaktande gentemot demonstranterna.

– De har inte ingripit för att få bort oss från området.