Avhoppen ökar med 35 procent på Stockholms universitet jämfört med i fjol

Under höstterminen 2020 har avhoppen från Stockholms universitet ökat med 35 procent. Att fler studenter har hoppat av sin utbildning motsvaras dock inte av att antagningen har ökat.


Hösten 2019 registrerades 745 avhopp från kurser och 115 avhopp från program vid Stockholms universitet. Siffror för hösten 2020 visar på en markant ökning i avhoppen jämfört med förra året: 1030 studenter har hoppat av en kurs och 133 har hoppat av ett program. Antalet studenter som har hoppat av en kurs har alltså ökat med hela 38 procent och antalet avhopp från program har ökat med drygt 15 procent. Sammantaget rör det sig om en ökning på 35 procent jämfört med hösten 2019.  

Jerker Dahne, chef vid studentavdelningen på Stockholms universitet, pekar bland annat på en ökning i antalet registrerade studenter som en av orsakerna bakom att fler studenter hoppat av sina utbildningar: 

– Jag kan konstatera att en del av ökningen handlar om att det totala antalet registrerade studenter har ökat markant men att det ändå inte förklarar hela förändringen. För att hitta förklaringar behöver man gräva djupare och titta på enskilda utbildningar.

Tror ni att övergången till distansundervisning kan vara en bidragande faktor?

– Med de data vi har så går det inte att avgöra om det ökade antalet avbrott är en direkt effekt av pandemin. Oavsett detta så är det viktigt att vi på Stockholms universitet fortsätter med våra insatser för att skapa en god studiesituation även under dessa tider då mycket av utbildningen sker digitalt.

Ökningen i avhoppen under höstterminen är procentuellt sett mycket högre än ökningen i antagningen. Enligt siffror från SCB antogs 25 622 studenter till Stockholms universitet hösten 2019. Denna höst uppgick antalet antagna till 26 484, vilket innebär en ökning om ungefär 3 procent. 

Universitet på andra håll i landet har också upplevt ökningar i antalet studenter som hoppat av sina utbildningar. Tidigare i november rapporterade SVT om att avhoppen mer än fördubblats på Karlstads universitet. Medans avhoppen ökat med hela 104 procent så hade antalet antagna endast ökat med 16 procent. 

Felicia Larsson