Läkarstudenter skulle skriva salstenta trots milda symtom

Många läkarstudenter på Karolinska institutet känner sig så pass pressade att klara av sina studier att de skulle skriva salstentor, även om de har milda förkylningssymtom. Det visar en undersökning som Läkarsektionen har gjort.

942 läkarstudenter på Karolinska institutet, KI, deltog i en undersökning där närmare hälften av de medverkande angav att de med mycket stor sannolikhet skulle skriva en salstenta, även om de hade milda symtom som snuva eller ont i halsen. Samtidigt uppgav 86 procent av de tillfrågade att det upplevde en risk med att smitta eller bli smittad av andra under en salstentamen, det rapporterar Läkartidningen.

Ib Green-Petersen, ordförande i läkarsektionen vid KI, säger att resultatet på undersökningen visar en tydlig indikation på att studenter känner sig pressade att delta på en tenta trots lättare symtom.

– Man är orolig och tänker ‘Om jag vaknar på morgonen för tentan och är lite snuvig, vad gör jag då?’. Då är flera månaders plugg bortkastade, känner man. Sedan är det flera månader kvar till nästa resttenta. Och det finns inte många tillfällen att skriva om tentan heller. Fixar man det inte då är man spärrad och måste vänta en termin, säger Ib Green-Petersen till Läkartidningen.

Läkarsektionen vill nu att KI delar upp studenterna i olika salar.  De vill också se mindre trängsel och att tentorna skrivs under tider när det inte är någon rusningstrafik. Enligt Ib Green-Petersen hade universitet kunnat göra mer under hösten för att begränsa antalet salstentor men att KI på senare tid har tagit situationen på större allvar. Lärosätet har nu valt att sänka antalet deltagare på salstentor från 70 till 50 personer.

Hedvig Nittve