Universitet lämnade ut polisstudenters kontaktuppgifter

Kritik lyfts mot att polisstudenters personuppgifter betraktas som allmänna handlingar efter att Malmö universitet lämnat ut studenternas kontaktuppgifter. Polisstudenter vittnar nu om att de utsatts för hot och skadegörelser efter händelsen.

I mars förra året fick Malmö universitet ett mejl om utlämnande av personuppgifter. Meljskrivaren ville ha kontaktuppgifter till alla universitetets polisstuderande och universitetet lämnade både studenternas namn, personnummer och adress. En polisstudent uppger till Sydsvenskan att flera studenter sedan dess blivit utsatta för hot, skadegörelser och ID-kränkningar. Studenterna fick dock inte reda på att deras uppgifter lämnats ut förrän i förra veckan, rapporterar Sydsvenskan.

Både studenter, facket och polisutbildningens föreståndare Caroline Mellgren kritiserar nu universitetets agerande. Polisanställdas kontaktuppgifter är rutinmässigt sekretessbelagda men handlingar i studentregistret LADOK är som grundregel offentliga. Vem som helst kan därför begära ut uppgifter om polisstudenter, utan att universitet får göra efterfrågningar om avsändaren. Denna rätt går dock att begränsa om det gäller "personer som skulle ha uppgifter knutna till rikets säkerhet", men en sådan begränsning har Malmö universitet ännu inte gjort. Efter händelsen har universitetet nu valt att ändra sina rutiner och alla liknande förfrågningar går nu genom antingen universitetsjuristen eller universitetets dataskyddsombud.

Hedvig Nittve