Otillräckligt arbete mot sexuella trakasserier på svenska universitet

De fem största universiteten brister i arbetet mot sexuella trakasserier, visar en granskning av Universitetsläraren.

Få studenter och doktorander anmäler sexuella trakasserier — och universiteten brister i sitt förebyggande arbete. Det visar en ny granskning av tidningen Universitetsläraren.

Universitetsläraren har skickat ut en enkät till studenter och doktorander på Sveriges fem största universitet: Göteborg, Uppsala, Lund, Stockholm och Linköping.

Syftet med enkäten var att utreda hur utsatta respondenterna känner sig och vad de anser om universitetens arbete mot sexuella trakasserier. Mellan januari 2012 och oktober 2020 har totalt 66 anmälningar om sexuella trakasserier gjorts på de granskade universiteten, skriver tidningen.

LÄS MER: Genusbaserat våld vanligt inom akademin — så hanterar SU problemet

I svaren vittnar många om att anmälningar om sexuella trakasserier inte utreds. Samtidigt bedriver universiteten förebyggande arbete mot sexuella trakasserier, bland annat med riktlinjer om att de som utsätts ska berätta om händelsen för prefekten vid den institution där personen är anställd eller studerar.

Men enligt enkäten når den informationen inte fram. En majoritet av respondenterna angav att de inte informerats, eller inte vet om de informerats om vart man ska vända sig om man blivit utsatt.

Över 1400 studenter och doktorander svarade på enkäten, men en majoritet av dem som svarat är från Göteborgs universitet.

Jennifer Snårbacka